„Rosu tacut”, un proiect care sprijina integrarea socio-profesionala a copiilor cu dizabilitati (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Sala Nicolae Labiş din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţulului Suceava a găzduit, vineri, lansarea proiectului intitulat „Roşu tăcut”, iniţiat de Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava (AREAS), pe domeniul social şi al terapiei prin artă.

Proiectul este finanţat cu suma de 10.000 de lei de către MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat şi este implementat strict în municipiul Suceava, în perioada 20 decembrie 2010- 20 septembrie 2011.

“Roşu Tăcut” îşi propune, prin intermediul unui atelier de creaţie vizual-plastică, includerea în oferta educaţională a unei categorii de beneficiari defavorizate din acest punct de vedere, probând efectul terapeutic al artei asupra copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi psiho-motorii.

În acest sens, proiectul realizează promovarea unei punţi de legatură între comunitatea locală şi grupurile defavorizate la care vor participa 25 de tineri cu dizabilităţi psiho-motorii din oraşul Suceava. De asemenea, acest proiect îşi propune în mod explicit integrarea socio-profesională a copiilor şi a tinerilor cu dizabilităţi psiho-motorii precum şi facilitarea accesului acestora la activităţi de formare profesional-artistică.

„Grupul ţintă al proiectului sunt copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani. Întâlnirile din atelierul de lucru se vor face de două ori pe săptămână şi se va lucra de două ori pe zi cu grupuri diferite – de la 7 la 10 ani şi de la 10 la 15 ani, fiecare şedinţă având durata de două ore”, a explicat psihologul Laura Sinescu, responsabil în cadrul proiectului.

În atelierele de creaţii pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi psiho-motorii din Suceava se vor realiza lucrări de pictură, modelaj şi origami asigurându-se astfel participarea copiilor şi a tinerilor cu dizabilităţi din Suceava la expoziţii şi manifestări artistice, laice şi religioase locale şi naţionale. Banii obţinuţi din vânzarea articolelor se vor întoarce către asociaţie, pentru a putea fi utilizaţi în achiziţionarea altor materiale necesare noilor creaţii atistice.

Prezentarea atelierului de Art-Terapie a fost făcută de Florentin Logigan, cunoscut ca şi colaborator cu alte asociaţii din Suceava care se ocupă de probleme privind alte categorii de dizabilităţi, care a explicat că „ Art-Terapia este o îmbinare între cultură şi mijloace terapeutice pentru a crea o formă psihică şi fizică de optimizare. Este cea mai uşoară formă de terapie prin care anumite boli se pot ameliora, prin muzică, teatru sau dans fără veşnicele medicamente, aplicate pe categorii de boală. Art-Terapia este practicată de regulă în grup de un artist care conlucrează cu un psiholog. Imaginile astfel create nu numai că dezvăluie anumite aspecte ale eului, dar pot degenera şi comportamente noi care contribuie la vindecarea fizică, emotivă sau spirituală a persoanei”.

Totodată, în cadrul proiectului se va realiza o platformă online pe care vor fi postate lucrările copiilor şi tinerilor participanţi în cadrul unui magazin virtual, care va promova şi comercializa lucrările şi artefactele acestora. În cadrul web-site-ului va funcţiona un charity shop şi un e-done care, pe baza comenzilor vor asigura sustenabilitatea proiectului.

Orele de atelier se vor ţine cel mai probabil la sediul din Suceava al Asociaţiei Blijdorp România, soluţie care a venit din partea preşedintelui asociaţiei, Ionel Ivan. „Noi avem spaţiu suficient şi bine adaptat pentru orice tip de dizabilităţi. Prin urmare, puteţi beneficia de ajutorul nostru. Puteţi veni oricând să vedeţi spaţiile şi să aduceţi beneficiarii la noi”.

Parteneri ai proiectului sunt Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, respectiv Centrul Cultural Bucovina.


Intră acum și în grupul de