Cei trei doctoranzi din Coasta de Fildes si Republica Moldova si-au incheiat stagiul de cercetare la Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava. Vezi cu ce ganduri pleaca acestia din Suceava


Intră acum și în grupul de

În urma finalizării stagiului de cercetare efectuat în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV) Suceava pe parcursul a patru luni de zile, cei trei doctoranzi străini – Jean-Claude Dodo şi Jacques Kouacou N’Goran, din Africa – Coasta de Fildeş, respectiv Mariana Chiriţă din Republica Moldova, pleacă cu cele mai bune gânduri, intenţionând să revină la Suceava pentru a-şi susţine tezele de doctorat aici.

Potrivit coordonatorului celor trei tineri, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, ultimele săptămâni ale experienţei lor la Universitatea “Ştefan cel Mare” au fost de studiu intens, iar la finele acestei săptămâni, doctoranzii vor pleaca de la Suceava cu un raport de stagiu, care conţine toate elementele stagiului, dar şi cu un referat mai substanţial care include noutăţile în domeniul cercetării pe care doctoranzii le-au acumulat decursul celor patru luni.

„O perioadă de stagiu în străinătate înseamnă o perioadă de transfer de informaţii, de la profesor la student, dar şi de la student către profesor. Există în prezentarea concluziilor la un stagiu de genul acesta două perspective – cea a studentului şi cea a profesorului. Perspectiva studentului cred că este una pozitivă, întrucât ieri (n.r. joi), studenţii noştri, beneficiari ai programului de burse internaţionale francofone << Eugene Ionesco >> , au participat la o manifestare ştiinţifică importantă la Suceava, la simpozionul << Discurs critic şi variaţie lingvistică >> , organizat de Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USV”, a explicat prof. Ardeleanu.

Mulţumiţi de ospitalitatea gazdelor de la Universitatea „Ştefan cel Mare”

Potrivit coordonatoarei stagiului doctoral, cei trei doctoranzii, implicit comunicările lor, au constituit „nucleul dur” al secţiunii de limba franceză. În cadrul evenimentului, Sanda-Maria Ardeleanu în calitate de moderator, a apreciat că la manifestare au luat parte şi oaspeţi veniţi din alte centre universitare. „Cei trei au prezentat un prim rezultat al stagiului lor la Suceava, iar cu această ocazie, ei au avut posibilitatea să-şi exprime mulţumirea faţă de ceea ce li s-a întâmplat la universitatea din Suceava, faţă de condiţiile în care şi-au desfăşurat activitatea, faţă de ospitalitatea şi disponibilitatea totală cu care au fost primiţi de către staful de la departamentul de Relaţii Internaţionale al instituţiei de învăţământ de la Suceava”, a remarcat Ardeleanu.

Prin coordonatorul de stagiu al doctoranzilor, dar şi prin aportul echipei de la Departamentul de Limba franceză, oaspeţii străini au avut ocazia să participe pe parcursul celor 4 luni de şedere în municipiu, la o serie întreagă de manifestări care nu erau neaparat prevăzute în stagiul lor doctoral. Astfel, pe lângă studiul în bibliotecă şi pe lângă desfăşurarea unor cercetări statice, USV, „o universitate dinamică, cu un potenţial extraordinar de cercetare şi de educaţie le-a oferit posibilitatea de a vizita şi alte centre universitare din ţară, de a se înscrie la o serie de dezbateri, de acţiuni”. “Ne-au mulţumit pentru aceasta”, a precizat profesorul universitar sucevean.

Ea a arătat că a încercat să realizeze cu doctoranzii străini, în această perioadă, “o reorganizare a materiei, a informaţiei pe care ei deja o aveau, o îmbogăţire a acestor informaţii din perspectiva unor teorii pe care ea le promovează, de exemplu, teoria imaginarului lingvistic, din perspectiva lingvisticii funcţionale”. De asemenea, cei trei au aflat în cadrul şcolii doctorale de Filologie de la Suceava, despre metodologia de cercetare pe corpus (eşantionul reprezentativ de studiu) pe care l-au introdus la anexa personală. În acest sens, Sanda-Maria Ardeleanu a declarat că este foarte fericită pentru faptul că cei trei doctoranzi vor pleca acasă cu baza de informaţii aproape completă şi cu acest eşantion de studiu realizat integral.

Ardeleanu a ţinut să precizeze că lucrările celor trei studenţi care s-au aflat sub îndrumarea sa, sunt extrem de interesante. Ea a evidenţiat că cei doi studenţi din Coasta de Fildeş sunt preocupaţi de fenomenul variaţiei lingvistice, unul dintre aceştia intenţionând să îşi conceapă teza pe descrierea unei noi limbi în formare, limba „nushi”, o limbă care are la bază franceza standard, de care se distanţează printr-o serie întreagă de preluări din limbile ce se vorbesc pe teritoriul Coastei de Fildeş. Pe de altă parte, doctorandul Jean-Claude Dodo vorbeşte în teza sa despre variaţiile lingvistice în cadrul contactelor dintre limbi, iar doctoranda din Republica Moldova, Mariana Chiriţă, a ales să vorbească despre impactul didactic al discursului dramatic, teatral.

În acest sens, Mariana Chiriţă, alături de Sanda-Maria Ardeleanu, a participat atât în luna iulie, cât şi în luna septembrie, la cele două ediţii ale Festivalului de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic” desfăşurate la Fălticeni, acolo unde a avut ocazia să schimbe impresii cu organizatorii, participanţii şi membrii juriului. “În urma acestei experienţe, intenţionez să înfiinţez o trupă de teatru în cadrul Universităţii de Stat << Alecu Russo >> din Bălţi, la care activez în prezent. Cu ea îmi doresc să mă pregătesc şi să mă prezint anul viitor în România, la acest festival de teatru”, a declarat în exclusivitate pentru NewsBucovina.ro, Mariana Chiriţă. Ea a adăugat că atât ea, cât şi cei doi colegi ai săi din Coasta de Fildeş intenţionează să solicite o altă bursă de studii în România, către Agenţia Universitară a Francofoniei (A.U.F.), cu gândul că vor putea reveni la Suceava, de unde pleacă cu cele mai bune gânduri şi cu speranţa reîntoarcerii.

Încă patru solicitări pentru stagii de pregătire la USV, din partea a patru doctoranzi străini, interesaţi de domeniul „Lingvistică”

“Sunt de părere că această experienţă i-a îmbogăţit foarte mult pe cei trei şi ţin să menţionez că deja au început să se depună candidaturile pentru noul proiect de burse << Eugene Ionesco >> , iar în momentul de faţă, din Coasta de Fildeş, am avut alte patru solicitări. Întotdeauna studenţii străini care vin la pregătire în universitatea suceveană se transformă în ambasadori ai universităţii noastre. Doresc ca numărul acestor studenţi să crească, lucru ce ar ajuta universitatea suceveană, care în ultimii 10-15 ani s-a deschis către lume, către Europa. Coordonata şcolarizării studenţilor străini trebuie să devină o permanenţă şi o preocupare constantă a colectivului didactic din USV, deoarece aceasta dispune de condiţii europene de primire care trebuie valorificate”, a evidenţiat Sanda-Maria Ardeleanu.


Intră acum și în grupul de