Incredibil! S-a intamplat in 2011, in judetul Suceava. Retrospectiva stirilor insolite ale anului


Intră acum și în grupul de

Anul 2011 a fost marcat printre altele şi de o serie de întâmplări insolite, incredibile. Ca de obicei la sfârşit de an, NewsBucovina.ro vă propune o selecţie a evenimentelor înregistrate în judeţul Suceava de-a lungul celor 12 luni ale anului care tocmai se încheie.

O studentă din Humor şi-a pierdut viaţa în timp ce încerca să salveze o angajată a unui local din Iaşi unde izbucnise un incendiu

O tânără de 20 de ani din Humor, şi-a pierdut viaţa la finele lunii ianuarie, în municipiul Iaşi, într-un incendiu produs într-un club dintr-un complex studenţesc, în timp ce încerca să salveze o angajată a localului. În semn de recunoştinţă pentru gestul său, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-au deplasat la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului, unde a fost depus trupul neînsufleţit al studentei, pentru a oferi, post mortem, o diplomă de excelenţă familiei studentei Sorina Ferari, pentru curaj şi eroism în salvarea semenilor, până la sacrificiul suprem. De asemenea, a fost depusă o coroană de flori din partea inspectoratului şi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroinei.

Doi călugări şi două femei, sechestraţi într-un garaj din Suceava şi amenintaţi cu pistolul

O scenă demnă de film de acţiune a avut loc în ultima zi a lunii ianuarie, într-un garaj, la demisolul unui bloc din Suceava. Un individ beat ţinea sechestraţi doi călugări şi două femeii şi-i ameninţa cu un pistol, trăgând chiar câteva focuri de armă. I.P.J. Suceava a fost sesizat despre faptul că într-un garaj situat la demisolul unui bloc de pe str. Mărăşeşti, din municipiu Suceava, o persoană a tras trei focuri de armă, iar în interior sunt sechestrate persoane. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constatat că garajul era închis, iar în interior un bărbat violent profera injurii şi ameninţări. După mai multe somaţii ale poliţiştilor a fost imobilizat R. Sorin, de 47 ani, din municipiul Suceava, care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Asupra sa, a fost găsit un pistol cu gaze şi un încărcător cu şase cartuşe, deţinute legal.

Arestări masive în Vama Siret: 77 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost reţinuţi

Operaţiune de amploare, în a treia zi a lunii februarie, în Vama Siret, unde aproximativ 80 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost reţinuţi pentru trafic de ţigări şi luare de mită. Începând cu ora 7:00, au avut loc o serie de descinderi şi percheziţii în mai multe cartiere, la domiciliile unor vameşi şi frontierişti din Suceava, Rădăuţi şi Siret, ce au ca obiect contrabanda cu ţigări. Un număr de 77 de poliţişti şi vameşi de la Vama Siret au fost reţinuţi. Aceştia au fost monitorizaţi timp de jumătate de an, după ce conducerea Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Suceava a sesizat fenomenul de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret şi a oferit informaţii în ancheta procurorilor şi ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Suma care ar fi fost primită drept mită de vameşi şi poliţişti se ridică la un miliard de lei vechi într-o singură tură, adică 25% din contravaloarea mărfii. Ţigările nu erau introduse într-un singur transport, pentru asta fiind folosiţi localnici, de regulă femei, care aduceau în ţară, pe biciclete, câteva cartuşe fiecare.

Filaret Moţco, suceveanul ucis în Afganistan, a fost condus pe ultimul drum de peste 1.000 de persoane, la Izvoarele Sucevei

Suceveanul Filaret Moţco, în vârstă de 43 de ani, a fost ucis la începutul lunii aprilie într-un atac sângeros în Afganistan, unde lucra la biroul ONU din Mazar-i-Sharif. Trupul fără suflare al lui Filaret Moţco a fost adus pe Aeroportul din Suceava cu un avion militar, aici fiind aşteptat de un detaşament al Batalionului 335 din Botoşani. Corpul funcţionarului român al ONU a luat apoi calea către localitatea natală, Izvoarele Sucevei, unde a fost înmormântat cu onoruri militare. Peste 1.000 de persoane, printre care oficialităţi judeţene, cunoscuţi, prieteni şi membri ai familiei l-au condus pe Filaret Moţco pe ultimul drum. Potrivit obiceiului locului, înaintea procesiunii de înmormântare, localnicii au fost invitaţi la praznic, după care cortegiul funerar însoţit de militarii din Batalionul 335 din Botoşani s-a îndreptat spre biserica din sat unde un sobor de preoţi a oficiat slujba religioasă, iar apoi la cimitir unde a avut loc înmormântarea. După înhumare, şeful gărzii de onoare a înmânat familiei drapelul tricolor de pe sicriu, iar militarii au tras trei salve în onoarea funcţionarului ONU mort în Afganistan.

Un autobuz al TPL plin cu călători a intrat în vitrina unei farmacii din Suceava

Un autobuz al TPL Suceava plin cu călători a intrat, în vitrina unei farmacii din cartierul George Enescu, din municipiul Suceava, după ce şoferului i s-a făcut rău în timp ce stătea la semafor. Niciunul dintre pasagerii aflaţi în autobuz nu a fost rănit grav, aceştia coborând singuri din mijlocul de transport. Pentru scoaterea şoferului din autobuz a intervenit insă un echipaj al ISU Suceava, bărbatul fiind apoi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava pentru îngrijiri medicale, unde a fost supus mai multor investigaţii medicale. Primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, a declarat la momentul accidentului care a avut loc în luna mai, că acesta s-a produs din cauză că şoferului i s-a făcut rău şi că ar fi suferit, cel mai probabil, un atac cerebral.

Oripilant! O mama din Radauti si-a aruncat copilul la gunoi!

O tânără de 28 de ani din judeţul Suceava şi-a aruncat propriul copilaş la ghena de gunoi. Fapta de o cruzime fără margini s-a produs in luna mai, bebeluşul de sex feminin fiind găsit întâmplător de o persoană care ducea gunoiul, într-un buncăr situat între blocurile 14 şi 16 de pe strada Mihai Viteazu, din municipiul Rădăuţi. Sugara avea aproximativ trei luni de zile, iar când a fost găsită era îmbrăcată şi pusă într-o geantă de voiaj. După ce au fost anunţate autorităţile, imediat la faţa locului s-a prezentat un echipaj de ambulanţă care a transportat-o pe micuţă la Spitalul municipal Rădăuţi, secţia pediatrie, unde medicii au stabilit că nu prezintă leziuni şi este clinic sănătoasă, rămânând sub atenţia cadrelor medicale. În urma măsurilor întreprinse de polițiști a fost identificată şi mama fetiţei, o tânără de 24 ani din localitate. Femeia a declarat cu seninătate că ea este mama copilului abandonat, şi că şi-a aruncat copilul la gunoi pentru că a avut o cădere psihică, dar şi-a revenit şi vrea să recupereze copilul ce provine dintr-o relaţie neoficializată şi a fost născută în Londra (Anglia).

Explozie la o fabrică de anvelope de lângă Milişăuţi. Trei muncitori s-au ales cu arsuri de gradele III si IV

O explozie care a provocat moartea a doi muncitori şi rănirea celui de-al treilea s-a produs în luna iunie 2011, în incinta punctului de lucru din localitatea Slobozia a unei fabrici de reşapat cauciucuri, când mai mulţi mecanici încercau să schimbe un rulment de la un motor. Potrivit concluziilor preliminare, explozia s-a produs de la o scânteie care a aprins praful de cauciuc. Dosarul acestui accident colectiv de muncă a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, iar anchetatorii aşteaptă concluziile anchetei Inspecţiei Muncii pentru a continua cercetările. Cele trei victime au suferit arsuri de gradele III şi IV fiind transportate chiar în ziua producerii tragediei la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, pentru îngrijiri de specialitate.

Mort în conditii suspecte în Cantonul Silvic Slatina, pe raza localităţii Vicovu de Jos

Un bărbat de 51 de ani a fost găsit decedat, în luna iulie 2011, în Cantonul Silvic Slatina, pe raza localităţii Vicovu de Jos. Autorul oribilei crime a fost găsit la mai puţin de 24 de ore de la descoperirea cadavrului. Amintim că pădurarul responsabil de cantonul silvic de pe raza Ocolului Marginea a sesizat poliţiştii că l-a găsit decedat în clădirea cantonului, pe patul din camera destinată bucătăriei, culcat pe spate, cu urme de sânge în zona gurii și nasului, pe R. Vasile, de 50 ani, din comuna Vicovu de Jos. „Necropsia a concluzionat provizoriu că moartea a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin comprimare toracică şi sugrumare”, ne-a declarat la momentul respective purtătorul de cuvânt din cadrul Biroului de presă al IPJ Suceava, insp. Bogdana Crăciun. „Ca urmare a activităţilor investigative şi de cercetare desfăşurate a fost identificat ca suspect de comiterea faptei un localnic de 36 de ani, crescător de animale care pe parcursul zilei de duminică a mers în vizită pe la cantonul silvic, unde, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi ca urmare a unei stări conflictuale recente, l-a agresat pe R. Vasile, provocându-i leziuni care au condus la deces”, au mai adăugat sursele citate.

Caz înfiorător: O mamă şi-a tăiat copilul cu cuţitul pentru că a fost deranjată când acesta i-a cerut de mâncare

Un incident greu de imaginat s-a petrecut în luna august 2011 în localitatea suceveană Sasca Mare, unde alcoolul a transformat o mamă într-o bestie. Totul s-a petrecut în locuinţa inculpatei când copilul femeii, în vârstă de 12 ani, a venit la ea cerându-i de mâncare. Aflată sub influenţa băuturilor alcoolice şi deranjată de faptul că băiatul o întrerupe din băutură, fără nici o explicaţie “mama” a pus mâna pe un cuţit aflat pe masa din bucătăria locuinţei şi şi-a tăiat pur şi simplu copilul, în zona abdomenului. Băiatul a ieşit din casă urlând de durere, iar vecinii au sunat de urgenţă la 112 la faţa locului prezentându-se atât poliţiştii cât şi o maşină de salvare care l-a transportat iniţial pe minor la Spitalul Municipal Fălticeni, unde i s-au acordat primele îngrijiri de specialitate fiind transferat ulterior la secţia de chirurgie infantilă din cadrul Spitalului Judeţean Suceava.

Exercitiu tactic de amploare organizat de ISU Suceava in zona Iulius Mall

Forţe ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani şi Neamţ, ale Serviciului de Ambulanţă Suceava şi UPU Suceava, Serviciul Salvamont Vatra Dornei, dar şi reprezentanţi ai altor instituţii şi societăţi comerciale au participat la începutul lunii septembrie la un exerciţiu tactic de intervenţie în situaţii de urgenţă. Aplicaţia s-a desfăşurat în zona complexului comercial Iulius Mall Suceava, unde au fost simulate mai multe accidente produse în urma unui cutremur prin prăbuşirea unei construcţii, un accident chimic sau explozia unei conducte de gaz natural. Evenimentul care a durat două ore, a fost urmărit de zeci de suceveni care au fotografiat sau au filmat cu telefoanele mobile momente ale aplicaţiei. Curioşii au apreciat în special coborârea cu targa a unui pacient de pe fostul turn IFA, de la o înălţime de 45 de metri.

Cartierul IŢCANI al municipiului Suceava a fost inundat de apele din LIPOVENI. SGA Suceava, vinovată de producerea pagubelor

O aşa-zisă deversare controlată a lacului de acumulare LIPOVENI din apropierea municipiului Suceava, efectuată în luna septembrie 2011 de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, a dus la inundarea a 58 de gospodării şi afectarea a 32 de case din cartierul Itcani al municipiului. Seful ISU Suceava, col. Ion Burlui a declarat la acea vreme că SGA Suceava a oprit deversarea după ce a sesizat situaţia şi că 4 echipaje ale ISU, inclusiv grupa operativă a inspectoratului, acţionau în zonă pentru limitarea pagubelor şi evacuarea apei din casele oamenilor. Potrivit lui Burlui, SGA a procedat la o deversare controlată, fără a verifica în prealabil canalul colector care era colmatat în mai multe puncte, ceea ce a condus ca „valul de viitură” format odată cu aşa-zisa „deversare controlată” să inunde câteva zeci de gospodării. Pagubele produse de inundarea cartierului sucevean Iţcani se ridică la peste un milion de lei.

Un doctorand al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava a fost reţinut pentru pornografie cu minori, pe internet

Universitarul Octavian Modest Manu (32 de ani), asistent la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii sucevene, din anul 2008, a fost trimis în judecată la începutul lunii decembrie, fiind acuzat că, în ultimii opt ani, a accesat, a stocat şi a pus la dispoziţia terţilor, prin reţeaua internet, mii de fişiere de tip imagine şi video, conţinând poze şi filme cu minori, cu vârste cuprinse între 3 luni – 16 ani, în ipostaze pornografice, reprezentând peste 100 GB de astfel de date informatice. Eliberat din arest pentru câteva ore, Manu şi-a susţinut teza de doctorat intitulată “Contribuţii la dezvoltarea sistemelor de antene inteligente şi aplicaţii”, primind la final titlul de Doctor în Inginerie Electronică şi Telecomunicaţii.


Intră acum și în grupul de