Managerul Spitalului Bethesda despre taierea finantarii spitalelor private: „Decizia ministrului este una abrupta”


Intră acum și în grupul de

Decizia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a tăia finanţarea spitalelor private din bani publici, nu este văzută cu ochi buni de managerul Policlinicii şi Spitalului privat Bethesda din Suceava, dr. Ştefan Puşcaşu, care consideră că aceasta a fost luată în pripă şi că va afecta negativ atât investitorii din sistemul privat, cât şi pacienţii.

„Deşi este greu să fac o estimare care să arate până la ce nivel de impact va ajunge decizia ministrului, sunt convins că vor fi afectaţi atât investitorii din sistemul privat, cât şi pacienţii. Pentru investitori există posibilitatea falimentului, în condiţiile în care aceştia au făcut investiţii mari în sistemul privat, în aparatura sanitară, pe termen lung. La rândul lor, pacienţii nu vor putea acoperi serviciile medicale. Decizia ministrului este una abruptă!”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, dr. Ştefan Puşcaşu.

stefan puscasu

Medicul chirurg este de părere că dacă aflau mai repede de această măsură, investitorii din sistemul privat ar fi putut pune problema unei relocări, în condiţiile în care chiar „Bethesda” a primit propuneri în acest sens. „Am primit propuneri să îmi mut spitalul în Republica Moldova, Ucraina sau Ungaria. Revin la ideea că pentru investitor şi pacient, decizia ministrului va fi o mare pierdere. În ceea ce priveşte beneficiul adus spitalelor publice, acesta va fi nul, întrucât clienţii vor plăti serviciile medicale primite cu aceiaşi bani. Reamintesc că medicii de familie sunt privaţi, or, în aceste condiţii îţi pui întrebarea, merită oare să mai investeşti în aparatură performantă, pe termen lung?”, a întrebat retoric medicul sucevean.

Acesta a punctat şi faptul că, odată cu dorinţa ministrului, la Spitalul „Bethesda” se va pierde şi fluxul de oameni care veneau special din străinătate pentru a beneficia de servicii medicale oferite de specialiştii clinicii. „La Bethesda, 5% din pacienţii care se tratau anual erau români veniţi special din străinătate şi străini”, a arătat Puşcaşu.

 Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat sâmbătă, la Târgul Mureş, că prin contractul-cadru care va intra în vigoarea de la 1 martie 2013, va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private, urmând ca astfel, spitalele publice să aibă un buget cu aproximativ 10% mai mare.


Intră acum și în grupul de