Elevii Colegiului „Petru Rares” Suceava prezenti cu cinci lucrari la Concursul national de stiinta si tehnologie „ROSEF2013”


Intră acum și în grupul de

Elevii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava au făcut cinste unităţii şcolare la care învaţă participând în weekend la Concursul naţional de ştiinţă şi tehnologie „ROSEF2013”, desfăşurat la etajul Iulius Mall Suceava. Aceştia au adus în faţa publicului sucevean, dar şi al juriului de specialitate, un număr de cinci lucrări elaborate pe parcurul unui an de zile.

Una dintre lucrări era din domeniul IT, legată de realitatea augumentată, cu secvenţe de programare destul de dure, cu parte de soft şi hard, alături de o altă lucrare, un studiu aplicat interdisciplinar, la graniţa mai multor ştiinţe, pornind de la biologie, unde celebrale, finalizând cu tehnica şi tehnologia, care poate să fie pusă „în mişcare” pe baza undelor emise de creierul uman în stare de concentrare. „Copiii au fost foarte ingenioşi găsind şi o metodă spectaculoasă de a prezenta gradul de concentrare al unui individ prin viteza de deplasare a unei maşinuţe pe o cursă, sau prin înălţimea la care se ridică un corp uşor într-un tunel aerodinamic. În acest caz, gradul de concentrare se măsoară prin aprinderea unor leduri pe o scară de la 1 la 10”, a explicat pentru NewsBucovina.ro, prof. Anca Greculeac, director adjunct în cadrul Colegiului „Petru Rareş” Suceava.

Potrivit acesteia, lucrarea a fost realizată de trei elevi entuziaşti din clasa a X-a, olimpici, pasionaţi de biologie, informatică şi fizică. Este vorba de Rareş Şandru, Octavian Coca şi Ştefan Dascălu.

O altă lucrare la fel de ingenioasă a fost cea intitulată „Primul meu electromobil”, realizat de Miruna Gontariu, elevă în clasa a X-a la „Petru Rareş”, care a realizat o machetă de electromobil ce este propulsat pe baza energiei electrice a unor condensatori. „Anul trecut am avut o grupă de studiu în cadrul Şcolii de Inovaţie. Copiii au conceput un electromobil alimentat electric, iar anul acesta au reuşit să îi studieze avantajele, curbele de sarcină, gradul de încărcare. Această lucrare relevă practic încununarea unui efort mai îndelungat”, a explicat Anca Greculeac.

Celelalte două lucrări au fost realizate de elevii reputatului colegiu sucevean pe structura meselor multitouch, câştigate de colegiu într-un proiect naţional implementat de Ministerul Educaţiei, numit „Ştiinţa între hazard şi catastrofă”. „Practic am câştigat un laborator de informatică performant în valoare de 50.000 de euro. Din momentul câştigului, acest laborator a fost unul de emulaţie, pentru că elevii au început să programeze mesele şi să le folosească la potenţiale din ce în ce mai înalte”, a afirmat Greculeac, susţinând că una dintre lucrări a studiat posibilitatea amenajării unui traseu de ciclism montan pe Culmea Obcina Bucovinei.

Studiul, unul destul de profund, a pornit de la nişte hărţi 2D, hărţi de drumuri, hărţi topografice, hărţi de proprietate a terenurilor, ajungând la un model tridimensional pe pante, rampe, înclinări şi distanţe.

O altă lucrare impresionantă a fost cea intitulată „Estimarea evoluţiei morfometrice a ravenei Gurguiata utilizând metode numerice”. „Ravena este o formaţiune de relief care are nişte elemente de haos – în momentul în care apa începe să sape, terenul devine extrem de instabil şi cu greu poate fi stabilizat. Copiii au găsit soluţii de stabilizare a terenului, studiul fiind realizat de elevi din clasa a XI-a, tot pe mesele noastre multitouch”, a adăugat profesorul îndrumător.

Un aport deosebit în realizarea lucrărilor ce poartă amprenta elevilor Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, l-au avut profesorii: Anca Greculeac, Carmen Amurăriţei, Marius Ududec şi Marius Cazacu.

„Cel mai mult mă bucur că am reuşit să concepem acest nucleu al invenţiei şi inovaţiei, al clubului de inventică în Colegiul nostru. Aceşti oameni pasionaţi (profesori şi elevi) nu măsoară niciodată timpul investit, câteodată nici banii pe care îi folosesc în realizarea machetelor. Încercăm să îi consiliem pe elevi şi să le arătăm că ideile lor, oricât de năstruşnice ar fi, au valoare, potenţial şi pot fi puse în practică”, a declarat Anca Greculeac.

Concursul naţional de ştiinţă şi tehnologie „ROSEF2013” s-a desfăşurat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi Societăţii Ştiinţifice CYGNUS – centru UNESCO, adunând laolaltă reprezentanţi din: Suceava, Solca, Roman, Botoşani, Iaşi, Bucureşti, Ploieşti, Constanţa, Oradea.

Juriul Concursului a fost format din personalităţi ale ştiinţei şi tehnicii româneşti cu preocupări în domeniul inventicii şi inovării la nivel naţional, cadre didactice universitare şi preuniversitare.

În cadrul aceluiaşi eveniment, sâmbătă, la Iulius Mall, a avut loc şi lansarea DVD-ului „Şcoala pe Roţi”, proiect care a luat fiinţă în 2006, la ideea prof. Alexandru Mironov, preluat şi implementat în perioada 2008-2012 de Societatea Ştiinţifică CYGNUS, la nivelul judeţului Suceava. În 2012, „Şcoala pe roţi” a primit Premiul II pentru „Cel mai bun proiect educaţional”, în cadrul Galei Premiilor în Educaţie – Fundaţia Dinu Patriciu.

„DVD-ul prezintă informaţii legate de disciplinile pe care le-am evidenţiat ca fiind importante – ARTĂ, ŞTIINŢE APLICATE şi ŞTIINŢE. Dintre domeniile analizate amintim: nanotehnologia, robotica, energiile neconvenţionale, radioastronomia, bioecologia, astronomia, antropologia, alături de spiritualitate, arte vizuale şi arte plastice, scopul final fiind dezvoltarea personală”, a declarat Victor Şutac, preşedintele CYGNUS.

 


Intră acum și în grupul de