Sfaturi pentru un ten de nota zece in sezonul rece


Intră acum și în grupul de

Iarna este anotimpul în care tenul devine mai sensibil, fiind supus agresiunii factorilor externi care, în sezonul rece, sunt doar diferiţi de cei din celelalte anotimpuri. Frigul încetineşte circulaţia sanguină şi determină o constricţie a capilarelor. Încetinindu-se circulaţia sanguină, se încetinesc toate procesele la nivel celular, ceea ce înseamnă că tot ce are nevoie pielea nu se mai produce aşa cum ar trebui. Pentru a evita efectele negative ale temperaturilor scăzute şi pentru a ne hidrata tenul ca la carte, NewsBucovina.ro a apelat la sfaturile esteticianului Gabriela Ciubotari, cu o experienţă de peste de 20 de ani în domeniu, în prezent manager al Salonului Gabriela Center.

wintertime

Ce trebuie să ştim pentru a ne îngriji corect tenul?

Specialistul susţine că nu putem avea un remediu unic şi universal valabil pentru toate tipurile de ten. „Este foarte important să cunoaştem ce tip de ten avem, deoarece, îngrijirea oricărui ten ţine de tipul de ten pe care îl avem. La fel de important este să cunoaştem factorii care ne pot influenţa tenul – factori externi (temperaturi scăzute), respectiv factori interni. Ca factori interni, trebuie să ţinem cont ca în alimentaţie să avem un aport consistent de fructe şi legume, să avem suficiente vitamine pentru ca toate procesele care se produc în mod normal în organism să poată să se producă la fel şi pe timpul iernii, putând suplimenta chiar vitamina C, cunoscută ca fiind un foarte bun antioxidant, stimulator al imunităţii, iar în cazul pielii, un stimulator al sintezei de colagen”.

Ce să nu facem ?

Cunoscându-ne tipul de ten, ne explică esteticianul, nu trebuie să ne aplicăm produse de care am auzit că au avut efecte foarte eficiente în cazul altor persoane, pentru că este foarte posibil ca acestea să nu ne fie potrivite nouă. „Este important să nu ne expunem în mod prelungit la temperatura exterioară foarte scăzută. Trebuie să avem grijă, dacă mergem la schi, să facem pauze regulate în care să intrăm într-un mediu mai cald, însă să avem grijă să nu exagerăm nici cu căldura excesivă, duşurile prea fierbinţi, deoarece din dorinţa de a ne încălzi, nu ştim că, temperatura foarte ridicată, la rândul ei, deshidratează pielea”, atrage atenţia Gabriela Ciubotari.

Ce să facem ?

În mod normal, fiecare ten are nevoie de nişte paşi esenţiali pentru o îngrijire corespunzătoare. Este foarte important ca seara tenul să fie demachiat, hidratat, iar dimineaţa curăţat (demachiere sau spălare cu apă simplă), urmat de aplicarea unei creme hidratante de zi care protejează tenul.

Gabriela Ciubotari ne învaţă că în cazul unui ten normal-uscat, se vor evita pe timpul iernii demachiantele mai agresive. Dacă se folosesc geluri de curăţare, se va renunţa la ele şi se vor folosi obligatoriu loţiuni demachiante, sau sub formulă de lapte demachiant, care nu au un afect astringent atât de puternic. Hidratarea se va face atât pe timpul nopţii, cât şi pe timpul zilei (dimineaţa). În cazul tenurilor normale-uscate crema folosită poate fi înlocuită cu o cremă uşor mai consistentă. „Nu este adevărată teoria conform căreia trebuie să renunţăm la crema hidratantă pe timpul iernii pe motiv că << pielea îngheaţă >> . Contrazic această ipoteză şi amintesc aici faptul că, corpul nostru conţine 70-80% apă. Pielea are un procentaj mai mic de apă comparativ cu restul corpului, însă apa este constituientul cel mai important al celulei. Pielea are nevoie de apă ca să îşi poată realiza singură protecţia. Pelicula lipidică, acea substanţă grasă din cremă, crează într-adevăr o peliculă la suprafaţa pielii care împiedică deshidratarea, dar dacă exagerăm cu această peliculă, vom duce la repercusiuni, vom sufoca pielea, vom stimula mult prea mult secreţia de sebum şi ne putem trezi că avem comedoane, poate chiar coşuri, un aspect de ten încărcat”, a ţinut să evidenţieze Gabriela Ciubotari.

Gabriela Ciubotari

Aceasta arată  că, de obicei, la tipul de ten mixt-gras se folosesc produse de curăţare prin spălare şi că ar fi bine ca în perioada iernii, să folosim laptele demachiant, deoarece nu usucă excesiv pielea. „Secreţia de sebum este oricum diminuată pe timpul anotimpului rece. Pe parcursul zilei, în acest caz, nu trebuie să intervenim cu o cremă mai consistentă. Este suficientă crema hidratantă, echilibrantă, pe care o folosim de obicei. Dacă simţim că e nevoie de o hidratare suplimentară, aplicăm o cantitate mai mare din crema obişnuită, care ştim că ne face bine. Nu se recomandă creme mai grase!

În ceea ce priveşte tenul gras, acesta are mai multe subtipuri de ten. Cel mai problematic dintre ele ar fi tenul gras acneic. Ca şi la tenul mixt-gras, trebuie păstrate îngrijirile obişnuite, iar dacă se simte nevoia unui plus de hidratare, se aplică o cantitate mai mare din produsul obişnuit.

Să nu uităm că toate cele trei tipuri de ten au nevoie de protecţie faţă de radiaţiile ultraviolete. Chiar dacă este iarnă, cu atât mai mult dacă avem şi zăpadă, cantitatea de ultraviolete se dublează, deoarece este reflectată de particulele de zăpadă. Şi atunci trebuie să folosim produsul de protecţie pentru ultraviolete şi pe timpul iernii, nu doar pentru a evita înroşirea, arderea sau apariţia petelor. Radiaţiile ultraviolete pot produce modificări ale ADN-ului celular, care duc la îmbătrânirea prematură a pielii, respectiv la apariţia tumorilor pe piele. Se recomandă folosirea unui fond de ten cu factor de protecţie solară, sau a unor substanţe care oferă protecţie ADN-ului celular”, a explicat esteticianul sucevean.

Cum îngrijim zona ochilor şi a buzelor?

În acest caz, revenim la tipurile de ten. Esteticianul spune că, pentru un ten normal-uscat nu va fi nicio problemă dacă vom aplica crema şi pe conturul ochilor şi pe buze. Dacă avem un ten mixt, sau chiar un ten gras, unde crema de faţă are proprietăţi echilibrante şi tinde să reducă secreţia de sebum, nu avem ce căuta cu ea pe conturul de ochi sau pe buze.

„În zona pleoapelor şi a buzelor există o piele foarte fină, motiv pentru care s-au inventat  produse formulate special pentru aceste zone, ce vin ca răspuns a nevoilor speciale pe care aceste zone le au, vin cu activi încorporaţi în molecule mai mici care favorizează absorbţia şi asimilarea lor. Da, este bine să folosim produse speciale pentru ochi şi buze”, este recomandarea Gabrielei Ciubotari

Ea a mai adăugat că dacă pe timpul verii putem folosi textură gel care este de preferat pentru că permite o mai bună fixare a machiajului, pe timpul iernii putem folosi textura cremă. Pentru buze putem folosi un balsam, iar dacă alegem să folosim un ruj, vom avea grijă ca acesta să fie nutritiv.

Gabriela Ciubotari

„Unul din pionierii în cosmetică spunea că nu există femei urâte, ci doar  femei neîngrijite. Eu cred la fel, că toate femeile au frumuseţea lor, dar din păcate, multe nu ştiu să şi-o pună în valoare. Aş îndemna femeile, indiferent de anotimp, poate mai mult în anotimpul rece, să apeleze la serviciile cosmetice acordate în cadrul unui salon. Pielea este un organ cu rol de protecţia a organismului, fiind concepută în aşa fel încât tot ce intră în contact cu pielea să nu ajungă în straturile bazale, acolo unde sunt vasele de sânge. Pe noi însă ne interesează de multe ori să ajungem cu nişte produse în acele straturi de unde pleacă celulele noi, unde se formează colagenul, elastina, de unde să protejăm întreaga piele. Or, asta putem face doar în cadrul unui salon, cu ajutorul aparatelor care desfac pentru scurt timp acele bariere pe care pielea le are, care ne permit să ajungem în straturile bazale, unde putem să hidratăm, să hrănim, să stimulăm pielea în profunzime.

De asemenea, în cadrul unui salon se va pune un diagnostic corect al tipului de ten. Una din greşelile cele mai întâlnite descoperite de mine în cazul unor cliente este confundarea senzaţiei cu tipul de ten”, a completat esteticianul Gabriela Ciubotari.

Deşi teoria spune că vizita la un salon de cosmetică ar trebui să se facă lunar, specialistul sucevean le recomandă doamnelor şi domnişoarelor, inclusiv femeilor însărcinate, să îşi facă o curăţare a tenului măcar când se schimbă anotimpul, adică o dată la trei luni.


Intră acum și în grupul de