Actiunile de la bursa a celor de la Volkswagen (VW) se prabusesc dupa scandalul din SUA


Intră acum și în grupul de

Volkswagen (VW) a pierdut luni aproape un sfert din capitalizarea de piaţă, respectiv 15,4 miliarde de dolari, după ce a recunoscut că a trişat în SUA la testele de măsurare a emisiilor poluante ale automobilelor diesel, riscând amenzi de până la 18 miliarde de dolari, relatează Bloomberg care a fost la randul sau citata de Gandul.info

Acţiunile VW au scăzut luni cu până la 23%, la 125,4 euro pe unitate, la bursa din Frankfurt, valoarea titlurilor fiind cu 31% mai mică faţă de începutul anului.

Castigator Volkswagen Polo1_IM_SV_2012

In Germania, reactiile sunt deja puternice impotriva Volkswagen, iar consecintele imaginii marcii sunt chiar mai grave decat cele financiare, noteaza Süddeutsche Zeitung.

Si Berlinul vrea sa verifice daca au existat astfel de inselaciuni si in Germania. Scandalul suna ca o incalcare a increderii, noteaza Le Figaro.

Guvernul german a chemat luni producatorii de automobile la discutii pentru a cere explicatii si pentru a afla daca acuzatiile din SUA ar putea fi valabile si in Europa.

 

Mai exact, Volkswagen este acuzat ca ar fi manipulat rezultatele testelor autoritatilor SUA, legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german, prin instalarea unui software care permitea masinilor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor, dar nu si in timpul operatiunilor normale.

Din acest motiv, nivelul poluarii era mai ridicat, sustine Agentia pentru Protectia Mediului din SUA.

 

482.000 de vehiculele diesel produse intre 2008 – 2015 sub brandurile Volkswagen si Audi includ acel software destinat sa modifice nivelul emisiilor, a anuntat EPA.

Reparatiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse in ultimii sapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat si Audi A3.

VW le-a cerut luni dealerilor sai din SUA sa opreasca vanzarea unor modele diesel fabricate in 2015.

Investigaţia, care se referă la aproape 500.000 de vehicule, comercializate din 2008, ar putea duce la impunerea unor amenzi împotriva VW de până la 18 miliarde de dolari. Totodată, este posibilă şi lansarea unor acuzaţii penale.

 

Grupul VW a recunoscut că a instalat pe vehiculele diesel comercializate în SUA un software care indică un nivel mai scăzut al emisiilor poluante, în timpul testelor oficiale, a anunţat vineri Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA.


Intră acum și în grupul de