DNA cere sesizarea CCR după votul Senatului în cazul lui Dan Şova


Intră acum și în grupul de

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii că „se impune sesizarea Curţii Constituţionale”, după ce Senatul „a refuzat să răspundă cererii” privind reţinerea şi arestarea lui Dan Şova. În comunicatul transmis de DNA, procurorii susţin că activitatea organelor judiciare a fost împiedicată de Senat.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că Laura Codruţa Kovesi a trimis o scrisoare preşedintelui CSM, Marius Tudose, prin care i-a transmis că se impune sesizarea Curţii Constituţionale, în urma refuzului Senatului de a răspunde cererii procurorilor în cazul lui Dan Şova.

În plus, DNA susţine că activitatea organelor judiciare a fost blocată de Senat.

„Cu referire la soluţionarea solicitării formulate de (Direcţia Naţională Anticorupţie) D. N.A privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului ŞOVA DAN – COMAN pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, procurorul şef al D.N.A. – doamna Laura Codruţa Kovesi a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, în care consideră că se impune sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională creat între puterile statului, ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii formulate de procurori”, a transmis DNA.

dna

Concret, DNA reclamă faptul că, în urma votului pe care l-au dat senatorii pe cererea procurorilor anticorupţie privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova, Senatul nu a adoptat o hotărâre prin care să admită sau să respingă solicitarea DNA.

„Din cuprinsul comunicării rezultă că Senatul nu a adoptat cu acest prilej o hotărâre prin care să admită sau să respingă cererea formulată de ministrul Justiţiei. Având în vedere aceste împrejurări, considerăm că Senatul României a refuzat să răspundă solicitării care i-a fost adresată de reprezentanţii autorităţii judiciare, astfel încât ne aflăm în situaţia unul conflict de natură constituţională între puterile statului. Considerăm că, în urma cererii cu care a fost sesizat, Senatul României avea obligaţia de a adopta fie o hotărâre de admitere, fie de respingere a acesteia. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 67 din Constituţie şi ale art. 83 din Regulamentul Senatului, în desfăşurarea activităţii, această cameră adoptă legi, hotărâri şi moţiuni simple”, a mai transmis DNA.

Mai important este faptul că DNA subliniază faptul că, în cazul cererilor de această natură, hotărârile Parlamentului, potrivit deciziei 990/2008 a CCR, se adoptă cu majoritate simplă a parlamentarilor prezenţi.

„Raţionamentul este pe deplin aplicabil şi în acest context (n.r.- în cazul cererilor de reţinere şi arestare preventivă), iar prin refuzul adoptării unei hotărâri cu privire la cererea ce i-a fost adresată, Senatul României a împiedicat ca instanţa de contencios constituţional să cenzureze o modalitate de aplicare a legii vădit contrară Constituţiei. În acest context, activitatea organelor judiciare este blocată de către autoritatea legislativă prin omisiunea acesteia de a-şi îndeplini atribuţiile stabilite prin Constituţie, astfel încât considerăm că se impune sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională dintre autorităţi”, a încheiat DNA.

Sursa: Gândul.info


Intră acum și în grupul de