Pelicani morţi de gripă aviară, în Deltă!


Intră acum și în grupul de

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a fost anunţată, de către Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare “Delta Dunării”, în data de 25 martie, despre prezenţa unor pelicani morţi morţi pe insula Ceaplace, aflată în lacul Sinoe.

Inspectorii DSVSA Tulcea s-au deplasat imediat în zona respectivă şi au recoltat, pentru examene de laborator, şase cadavre de pelicani creţi.

În colonia de pelicani nu au fost observate păsări bolnave, însă s-a constatat existenţa unui număr de 64 cadavre de pelicani creţi. Deşi în zonă mai existau şi alte specii de păsări, nu s-au mai identificat şi alte cadavre de păsări.
Pelicanii creţi sunt o specie de păsări sălbatice migratoare, care în această perioadă a anului zboară dinspre continentul african în Delta Dunării, pentru a cuibări.

Cele şase cadavre prelevate au fost examinate, în data de 26 martie, în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Tulcea. Aici au fost realizate examene necropsice, însâmânţări bacteriologice şi investigaţii de biologie moleculară.

În urma investigaţiilor de laborator, toate probele au prezentat rezultat pozitiv pentru virusul gripei aviare.
Conform procedurilor, probele au fost transmise pentru confirmare şi serotipizare la Institutul Naţional de Diagnostic pentru Sănătate Animală, care este Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară.

Ca urmare, ANSVSA a dispus în teritoriu, prin Notă de Serviciu aplicarea măsurilor privind controlul gripei aviare, de intensificare a supravegherii păsărilor sălbatice din zona Deltei Dunării, stabilirea zonei de protecţie (3km) şi a zonei de supraveghere (10 km) din jurul focarului, care, în acest caz, nu includ nicio zonă locuită.
De asemenea, va fi intensificată şi colaborarea, în acest sens, cu autorităţile locale, cu Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltarea Delta Dunării, Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, Asociaţia Ornitologică Română, dar şi cu Asociaţia Vănătorilor şi Pescarilor din România.

delta dunarii
Chiar dacă boala a fost depistată într-o zonă izolată, mlăştinoasă, aflată la limita dintre judeţele Tulcea şi Constanţa, evoluţia situaţiei este permanent monitorizată de serviciile veterinare, pentru a împiedica răspândirea bolii către efectivele de păsări domestice.

” Menţionăm că boala este prezentă şi în Bulgaria, serviciile veterinare din ţara vecină notificând confirmarea bolii, pentru prima oară în acest an, tot la exemplare de pelicani creţi dintr-o rezervaţie naturală, în data de 28 ianuarie.

Reluăm apelul către populaţie de a informa, în cel mai scurt timp, medicul veterinar, despre orice caz de imbolnăvire sau deces, înregistrat la animalele din gospodărie”, transmit reprezentantii ANSVSA.

ANSVSA a implementat, începând cu anul 2005, un Program de monitorizare al gripei aviare. În cadrul acestui program, ANSVSA realizează o inspecţie permanentă, prin examen de laborator pe probe de sânge, tampoane traheale şi tampoane cloacale la păsările de exploataţiile aflate în localităţile din judeţe cu risc crescut de contaminare trans-frontalieră şi a păsărilor din import, aflate în perioada de carantină. Acest program prevede, ca obiectiv special, supravegherea păsărilor migratoare din Delta Dunării şi efectuarea în cadrul IDSA – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară – a izolărilor virusului influenţei aviare, pe probe de tampoane cloacale şi organe, prelevate de la păsările sălbatice moarte sau vânate.

Sursa: Observator.ro


Intră acum și în grupul de