Sediile NATO din București vor funcționa în două comandamente ale Armatei Române


Intră acum și în grupul de

Cele două comandamente NATO din România vor funcționa în interiorul unor comandamente ale Armatei Române, a anunțat astăzi ministrul Apărării, Mircea Dușa.

“Am creat cadrul juridic necesar constituirii unităţii de integrare a forţelor Alianţei (NFIU) şi a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND-SE) în Bucureşti, în spaţiile unor comandamente existente, care asigură condiţiile impuse de NATO”, a precizat Mircea Dușa.

mircea dusa (1)

Ministrul român a făcut aceste precizări în cadrul întâlnirii avute astăzi la București cu șeful Statului Major al Armatei Germaniei, generalul Volker Wieker, aflat în vizită în România la invitaţia şefului Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă.

Acum o lună, cu prilejul reuniunii de bilanț a MApN, ministrul Dușa a anunțat pentru prima oară că ambele comandamente NATO din România vor fi instalate la București, fără însă a indica locația lor exactă.

NFIU va începe să funcționeze la București în anul 2015 și va deveni complet operațional în anul 2016. Toate cele șase NFIU care vor fi organizate de NATO (în România, Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania) au ca scop facilitarea tranzitului militarilor din VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), care va fi cea mai rapidă unitate a NATO.

VJTF va avea formatul unei brigăzi (circa 5000 de oameni), cu până la cinci batalioane. Unele dintre ele vor putea ajunge în câmpul de luptă, cu sprijinul NFIU, în cel mult 48 de ore.

Sursa: romanialibera.ro


Intră acum și în grupul de