EVALUAREA NAŢIONALĂ 2015. Ce subiecte au primit elevii la limba şi literatura română


Intră acum și în grupul de

Elevii de clasa a VIII-a au susţinut, luni dimineaţă, prima probă din cadrul examenului de Evaluare Naţională 2015.

Timp de două ore, în intervalul 09:-11:00, candidaţii au avut de rezolvat varianta numărul 9 de subiecte la limba şi literatura română, aleasă prin tragere la sorţi.

La primul subiect, absolvenţii de gimnaziu au primit un fragment din basmul “Lupul năzdrăvan şi Făt-Frumos” pe baza căruia trebuia să rezolve cinci cerinţe: să găsească antonime pentru cuvintele “frumoasă”, “bucurie”, “venea”, să explice rolul unei cratimei, să formuleze două idei ale textului şi să explice semnificaţia unei secvenţe din fragmentul primit.

evaluare-nationala

Pe baza aceluiaşi text, elevii de clasa a VIII-a au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la specia basm a fragmentului dat spre analiză.

La subiectul al doilea, elevii au primit un text non-literar la prima vedere. Este vorba despre un articol publicat în ziarul Adevărul, intitulat „E ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”.

Tot la subiectul al II-lea, candidaţii au avut de redactat, în 80-150 de cuvinte, o naraţiune în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară, petrecută într-o zi de sărbatoare.

Pe 23 iunie are loc proba la limba şi literatura maternă, iar pe 24 iunie elevii vor susţine ultima probă de la Evaluare Naţională 2015, cea la matematică.

Rezultatele vor fi afişate pe 26 iunie, pâna la ora 16:00. În aceeaşi zi, în intervalul 16:00-20:00, se vor depune contestaţiile, care vor fi rezolvate în perioada de 27-29 iunie. Rezultatele finale la Evaluare Naţională 2015, după contestaţii, se vor afişa pe 30 iunie.

Media de la Evaluarea Natională contează 75% în media de admitere la liceu, restul de 25% fiind compus din media generală de absolvire a gimnaziului.


Intră acum și în grupul de