Cea mai mare captură de droguri din România: peste 330 de kilograme de heroină, ascunse în două tiruri


Intră acum și în grupul de

Autorităţile române au realizat o captură de 333 kilograme de heroină, găsite în două tiruri care încercau să treacă graniţa în Ungaria prin Vama Petea din judeţul Satu Mare, în cadrul unei operatiuni intitulate „Green Arrow” (Sageata Verde), scrie hotnews.ro.

Într-o conferinţă de presă,procurorul sef al DIICOT Daniel Horodniceanu a arătat că aceasta este cea mai mare captură de heroină pe teritoriul României dupa 1990, precedenta fiind din 2005, când au fost găsite 256 kg.

captura heroina
Puritatea heroinei este de 62-65%, valoarea de piaţa angro fiind de 8 milioane euro, iar după vânzare valoarea drogurilor ajungea la 40 milioane euro.

Şeful Direcţiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din IGPR  a explicat ca drogurile erau ascunse în „rezervoare facute dublu – rezervor facut in alt rezervor -, cel din interior era facut din tabla cu foaie de plumb pentru a trece la scanner, iar pachetele erau invelite in foi de indigo in acelasi scop. Toate pachetele erau imbibate cu boia iute si piper pentru a nu fi descoperite de cainii antidrog”.

Potrivit autoritatilor romane, au fost retinute 4 persoane, doi cetateni romani si doi turci, insa cu siguranta mai sunt si alti membri ai gruparii pe teritoriul altor tari. Acestia au subliniat ca Romania este tara de tranzit si ca tara de destinatie era Olanda, „un hub de unde se trimit mai departe”.

Tara de origine a drogurilor este cel mai probabil Afganistanul, transportul venind prin tarile Caucazului de Sud, prin Marea Negra in Ucraina si apoi Romania, de unde urmau sa treaca mai departe in Ungaria si sa tranziteze restul Europei pana in Olanda.

Romania a cooperat, in cadrul acestei operatiuni, cu Turcia, Ucraina si alte tari din vestul Europei.

Captura de 320 kg de heroina este una record pentru Romania, fiind totodata a doua cea mai mare captura din Europa.


Intră acum și în grupul de