Inspectorii fiscali vor fi obligaţi să facă dovada fraudei atunci când acuză firmele de evaziune


Intră acum și în grupul de

Proiectul ce va reglementa normele de aplicare a Codului Fiscal prevede că autoritățile fiscale vor fi obligate, de anul viitor, să stabilească pe baza unor „elemente obiective” că o companie este implicată în fraudă fiscală, informează Profit.

acte

 

Publicaţia citată comentează că prevederea va forța inspectorii Antifraudei fiscale să vină cu dovezi atunci când estimează prejudicii și impun măsuri asiguratorii, o practică devenită curentă în ultimul an și care a blocat și activitatea multor firme corecte, dar că prevederea este contestată de ANAF care consideră că ar putea fi încetinită campania de combatere a evaziunii.

În primele zece luni din 2015, de exemplu, jumătate din suma strânsă în plus de fisc față de anul trecut provine din TVA, iar ANAF arată că se are în vedere intensificarea controalelor DGAF care sunt concentrate pe acțiuni de investigare și instrumentare a unor lanțuri tranzacționale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale în materie de TVA.

Măsura prevăzută în proiectul de norme de aplicare a Codului Fiscal a fost necesară din cauză că acum  procesele verbale ale Antifraudei fiscale sunt vag fomulate și, în multe cazuri, au apărut acuzații de abuzuri, potrivit consultanților fiscali.

Aceste abuzuri ar fi avut efect de blocaj în activitatea companiilor și riscul de intrare în faliment, iar justificarea din procesele verbale este că operatorii economici „știau sau ar fi trebuit să știe că, prin achiziția lor, participă la o operațiune implicată într-o fraudă privind TVA“.

Astfel, autoritățile suțin că aceste companii ar fi trebuit să își verifice furnizorii și să depisteze dacă au cod valabil de TVA, sunt activi fiscal și își achită obligațiile față de buget, dar în realitate companiile nu au cum să facă astfel de anchete, iar jurisprudența europeană arată că sarcina probei revine organelor fiscale, și nu contribuabililor.

 

Problema cea mai mare pentru companiile corecte este că procesele verbale ale Antifraudei sunt doar acte de constatare, și nu acte administrativ-fiscale. Astfel, procesele verbale nu pot fi atacate în instanță, dar produc efecte, pentru că rămân blocate conurile și activele.

 

Pentru a avea acces la justiție, companiile trebuie să aștepte o inspecție fiscală care se încheie cu decizia de impunere care poate fi atacată. Neexistând un termen precis pentru demararea inspecției fiscale, pot trece luni sau ani până când o companie își poate rezolva problemele. “Companiile nu au posibilitatea să își verifice toți partenerii de afaceri. Autoritățile inversează sarcina probei. Normal este ca fiscul să aducă dovezile că o companie este implicată în fraudă și nu să recupereze paguba făcută bugetului de către evazioniști de la firmele corecte care au de unde să plătească”, spune Ruxandra Jianu, avocat de drept fiscal, mai arată publicaţia Profit.

 


Intră acum și în grupul de