Primii zece români cu averi mari verificați de ANAF, prinși cu venituri nedeclarate de aproape 87 milioane de lei


Intră acum și în grupul de

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat, luni, că a finalizat verificările în cazul primelor zece persoane din grupul celor cu averi mari, care este format din 336 persoane.

„În anul 2015 au fost finalizate verificările fiscale în cazul primelor 10 persoane din grupul PFAM care este format din 336 persoane, asupra cărora se fac analize şi verificări privind riscurile fiscale şi se aplică programe de conformare”, se arată în comunicatul ANAF.

Astfel, verificărilor primelor zece persoane din grupul PFAM (peste 20 de milioane de euro/persoană), pentru veniturile din anul 2011, s-au soldat cu depistarea de venituri nedeclarate în valoare totală de 86,9 milioane de lei.

anaf-directia-antifrauda

Pentru 63, 17 de milioane de lei din această sumă, inspectorii Fiscului au găsit şi sursa de provenienţă, aşa că persoanele în cauză trebuie să plătească impozite suplimentare de 10,1 milioane de lei.

Pentru restul de 23, 77 de milioane de lei nedeclaraţi, Fiscul nu a găsit sursa de proveninţă, dar îi va impozita cu 3,8 milioane de lei.

”Aceste verificări au prezentat un grad ridicat de complexitate, generat de următoarele aspecte:
au fost analizate operațiunile desfășurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacții) transmise de instituțiile de credit, în principal, pe format hârtie, fapt care a necesitat prelucrarea manuală a acestora; au fost verificate operațiuni desfășurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăți comerciale (peste 10.000 de operațiuni); au fost prelucrate informații privind deținerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorități ale administrației publice locale (servicii de impozite și taxe locale).

Mare parte  dintre activităţile şi tranzacţiile verificate presupun analize complexe: activităţi investiţionale diverse, tranzacţii cu instrumente financiare pe pieţele interne şi internaţionale, tranzacţii disimulate sau artificiale, multiple operaţiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informaţii neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticenţei contribuabililor de a furniza astfel de informaţii)”, se mai precizează în comunicatul ANAF.


Intră acum și în grupul de