Valeriu Zgonea lovește in ”modelul de investitie” Schweighofer


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a șocat efectiv audiența, la Câmpulung Moldovenesc,  cu o serie de declarații referitoare la așa zisul conflict dintre prelucrătorii mici și mijlocii de lemn din judetul Suceava si marele jucător pe piața lemnului din zona Rădăuți, firma austriacă Schweighofer.

nechifor si zgonea

Valeriu Zgonea a declarat nici mai mult nici mai puțin că nu susţine model de investiţii de genul Schweighofer pentru că omoară întreprinderi mici şi mijlocii şi că el se pronunţă pentru un model de dezvoltare durabilă bazat pe producţie şi servicii.

Zgonea a declarat într-o conferinţă de presă că în cazul Schweighofer a constatat o nemulţumire a întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţul Suceava.

„Acest model nu-l recomand pentru că a generat nemulţumirea întreprinderilor mici şi mijlocii şi pierderea locurilor de muncă. Nu a generat valoare adăugată pentru dumneavoastră şi nu este un angajator atât de puternic pe cât ar trebui să fie o companie atât de mare şi a omorât tot ce înseamnă întreprinderi mici şi mijlocii”, a spus Zgonea.

El a arătat că nu este de acord nici cu modelul Nokia de la Jucu care a beneficiat de facilităţi, au venit, au luat banii, iar după trei ani au plecat şi au generat şomaj.

Zgonea a adăugat că şi în cazul Schweighofer s-au dat garanţii de stat pentru zece ani şi nu este un model de succes.

El a mai declarat că va cere parlamentarilor din zonă să prezinte şi punctul lor de vedere şi dacă e nevoie de o comisie de anchetă pentru a se cerceta ce s-a întâmplat în zonă, va susţine demersul.

„Oamenii de afaceri, dacă au o nemulţumire cu privire la competitivitate, pot să facă un memoriu. Eu îl trimit comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor, iar comisia, pe baza acestei analize ne va spune dacă există încălcări ale legii”, a mai spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că el consideră că modelul de competitivitate pentru România este de dezvoltare durabilă, susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a companiilor mari care investesc pe termen lung şi creează locuri de muncă.

„Dacă după zece ani nu e un model de succes pentru Suceava, înseamnă că e o greşeală”, a mai spus Zgonea referindu-se la firma austriacă Schweighofer.

 

Holzindustrie Schweighofer activează pe piaţa din industria de prelucrare a lemnului din România, având investiţii de peste 300 de milioane de euro şi o cifră de afaceri de 300 de milioane de euro anual.

 

Grupul operează patru fabrici de prelucrare a lemnului la Sebeş, Rădăuţi, Siret şi Comăneşti


Intră acum și în grupul de