Senatorul Ovidiu Dontu catre parlamentarii opozitiei: „Uniunea Social Liberala v-a ajutat sa fiti ceea ce sunteti acum”


Intră acum și în grupul de

În politică, legea fundamentală este cetățeanul și interesul lui, susţine senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, care consideră că nu au ce căuta în viaţa publică și nici în politică cei care nu respectă un minim set de reguli.

Într-o declaraţie politică susţinută marţi în plenul Senatului, Donţu arată că victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale „nu ne aparține nouă, celor de aici, oricât de tare ne-am dori să ne-o însușim”. „Noi nu ne-am fi putut numi acum parlamentari ai României fără ca, acum doi ani, cetățenii români, pe care dumneavoastră pare că îi credeți naivi și ușor de convins de orice nouă circumstanță favorabilă strict dumneavoastră, nu ar fi acordat o încredere fără precedent Uniunii Social Liberale, un val mult mai mare decat cel de acum! În ciuda a ceea ce ar putea unii dintre dumneavoastră să spună în aceste momente, ei bine, Uniunea Social Liberală v-a ajutat să fiți ceea ce sunteți acum”, a ţinut să sublinieze senatorul sucevean.

Ovidiu Dontu 1

El a explicat că cele întâmplate acum doi ani au avut ca unic temei viitorul națiunii și binele exclusiv al românilor. „Și așa cum unde-i lege, nu-i tocmeală, în politică, orice uniune are un cod moral, un angajament, un fair-play reciproc validate prin vot. Da. Noi, social-democrații, am fost puși la zid pentru faptul că, acum mai bine de doi ani, am înțeles perfect și am fost capabili să aplicăm toate aceste principii ce au drept scop interesul superior al națiunii. Motiv pentru care v-am avut drept parteneri, deși este mai mult decât clar că nu ideologiile ne-au unit în acel moment, ci viitorul României.

Atunci, am ales împreună- am crezut noi, dar nu și dumneavoastră, pare-se- că, indiferent de rezultatul calculelor de la un moment dat sau altul ale parteneriatului nostru, această uniune să aducă un Guvern, un Parlament, o Constituție și un nou sistem politic, care să pună capăt definitiv unei stări de anarhie creată în mod artificial de către cel care a rămas președintele României și încă este, Traian Băsescu”, a arătat Ovidiu Donţu.

El consideră „ciudată”, afirmația „vrem să ne luăm țara înapoi!” care a răsărit peste noapte.

„Și țin să vă menționez asta nu pentru că au spus-o românii îndreptățiți să creadă acest lucru, ci pentru că ați spus-o dumneavoastră. Cu atât mai grav!

Mă întreb acum: Nu cumva dumneavoastră doriți și ați creat această revendicare de recuperare a țării din perspectiva unei alte noi alianțe pe care ați creat-o de curând? Și nu cumva povestea se va repeta, subliniind în mod dezastruos faptul că nu interesul superior a născut această revendicare, ci doar interesele dumneavoastră personale?

Pentru că, doamnelor și domnilor, dacă domnul președinte Klaus Iohannis reprezintă opțiunea votului din 16 noiembrie și vocea românilor care își vor țara înapoi, lesne de înțeles, repet, din cauza imaginii dezastruoase pe care ați creat-o în politică și drept consecință a lipsei de încredere și de gir pentru noi toți, ei bine, dumneavoastră nu sunteți Klaus Iohannis, președintele ales al românilor!”, a evidenţiat Ovidiu Donţu.

El doreşte ca principiul oportunităţii să fie înlocuit cu cel al responsabilităţii. “Să înțelegem măcar acum că forța unui partid este dată de corectitudinea și moralitatea acțiunilor sale, de coerență, de continuitate și de respectare atât a meritelor partenerilor săi, cât și a faptului că nu poți cere cetățenilor să te crediteze cu fiecare nouă alianță pe care o mai faci.

Ar fi trebuit să fim demult la momentul acestui adevăr, fie că vorbim de aleșii locali, de parlamentari, de miniștri sau președintele țării”, este de părere senatorul PSD de Suceava.

El susţine că este nevoie de o clasă politică care să demonstreze că merită încrederea cetățenilor, “așa cum este capabilă să înțeleagă la modul real și practic mai ales motivele de dezaprobare ale acestora. Iar la acest punct, stimați colegi, nu este nimeni scutit, oricât de tare i-ar plăcea să creadă că este exponentul învingătorului”, a ţinut să sublinieze Ovidiu Donţu.

Senatorul social-democrat le-a amintit colegilor parlamentari spusele lui Ion C.Brătianu, într-o perioadă de viață politică din care unii vor să își tragă identitatea: „un partid poate lupta contra altora ca să dărâme o stare de lucruri, dar ca să zidească trebuie ca naţiunea întreagă, toate partidele să dea concursul lor; altminteri, ceea ce unii vor edifica, alţii vor surpa.”

“În consecință, unii au edificat, alții au surpat chiar ceea ce le oferise un adăpost nevisat.

Lucrul cel mai grav este că fiecare cetățean care votează pleacă cu încrederea și cu siguranța schimbării de fiecare dată în mai bine și că încrederea lui este trădată de fiecare dată tocmai de cei care trădează acolo unde ar trebui să existe claritate, certitudine și adevăr, pentru că, oricât de greu ar fi, în politică, ca și în viață, parteneriatele, familiile, uniunile nu pot fi clădite pe minciună și trădare”, susţine Donţu.

La finalul declaraţiei politice, senatorul PSD de Suceava le-a transmis colegilor parlamentari : “Acum, tot ceea ce ne-a mai rămas de făcut cu bunul-simț și moralitatea pe care trebuie să le aibă fiecare dintre noi în fața țării și în fața oamenilor din această țară este că trebuie să continuăm construcția numită democrație și stat de drept, fără a face de această dată din președintele ales al românilor o Ană a lui Manole la temelia edificiului numit România”.


Intră acum și în grupul de