Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu: Orice intentie de subordonare politica a scolii trebuie blocata


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, salută intenția ministrului Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, de a face o prioritate din organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere din învățământul preuniversitar și la nivel de inspectorate școlare județene, şi, totodată, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modalitatea în care acestea se vor desfășura, subliniind că orice formă de intenție de subordonare politică a școlii trebuie blocată.

“Această decizie subită vine după ce, în repetate rânduri, alături de colegii preocupați de situația și nevoia de profesionalizare a managementului unităților de învătământ, am formulat numeroase atenționări privind necesitarea organizării acestor concursuri și mai ales privind depolitizarea școlii”, arată parlamentarul liberal într-o postare recentă pe blogul său.

Ardeleanu precizează că acest subiect a fost dezbătut inclusiv la întâlnirea de săptămâna trecută din Parlamentul României, la care au participat peste 90 de cadre didactice, inspectori școlari și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, în cadrul Dezbaterii intitulate ,,Aplicarea în unitățile de învățământ preuniversitar a  noului  Regulament-cadru de organizare și funcționare”.

“Concluzia este una singură: învățământul românesc este rămas mult în urma realităților sociale, a nevoilor societății românești și nimeni nu mai dorește și nu va mai accepta impunerea politicului în fața competenței și a profesionalismului”, a subliniat deputatul PNL de Suceava.

Totodată, analizând poziția sindicatelor din învățământ față de decizia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a anunțat că în perioada imediat următoare vor demara concursurile pentru ocuparea posturilor de conducere din școli și inspectorate, dupa ce în prealabil vor fi întocmite metodologiile într-un sistem „repede înainte”, Ardeleanu se întreabă dacă nu există și alte motive pentru care s-a urgentat acest proces.

Sanda Maria Ardeleanu

„<<Detașarea în interesul învățământului>> este un fenomen ce datează din anul 2007 și consecințele lui sunt rezultatele dezastruoase de la examenele naționale, procentul alarmant al abandonului școlar și al analfabetismului, numărul extrem de mare al cazurilor de violență înregistate în școală. Profesorii și-au exprimat public, săptămâna trecută, nemulțumirea privind repetatele situații în care apartenența politică a stat la baza ocupării funcției de director de școală, ba mai mult, a fost chiar singurul criteriu avut în vedere.

Nu mai este loc în învățământul românesc pentru dascăli slab pregătiți, compromiși moral, lipsiți de profesionalism, pentru numiri politice care s-au dovedit nocive pentru sistem prin rezultatele proaste înregistrate. Este momentul să încurajăm competența, principialitatea, moralitatea și dorința de profesionalizare a managementului în școală.

Nu vreau ca aceste concursuri, care vor începe chiar din luna februarie, să se dovedească a fi o încercare disperată a Guvernării actuale de a-și impune oameni fideli în posturi de conducere, iar dacă vom primi acest semnal, îmi doresc ca orice situație de acest gen să nu fie tolerată. Orice formă de abuz, de intenție de subordonare politică a școlii trebuie blocată!”, susţine parlamentarul sucevean pe blogul său.

Ardeleanu a ţinut să evidenţieze că, alături de colegii parlamentari PNL, solicită ferm depolitizarea oricăror acțiuni ce privesc managementul școlar, introducerea unor măsuri suplimentare care să anuleze posibilitatea de fraudare a acestor concursuri precum și implicarea societății civile în vederea transparentizării tuturor deciziilor care însoțesc procesul de organizare a probelor de concurs.

“Este un nou moment zero în care putem reveni la modalitatea corectă de organizare a concursurilor din sistemul de învățămînt, la tratarea cu respect a cadrelor didactice, a elevilor și părinților”, a apreciat deputatul PNL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu.


Intră acum și în grupul de