Plecat de zece ani în Italia un tânăr s-a decis să se întoarcă în ţară şi să candideze la funcţia de primar în Rădăuţi


Intră acum și în grupul de

Un rădăuţean, Sorin Robu, 32 de ani, rezident la Corciano, localitate de lângă Perugia, s-a hotărât să revină în ţară şi să candideze la funcţia de primar al municipiului Rădăuţi, oraşul său natal.

Sorin Robu a declarat pentru NewsBucovina că doreşte să candideze chiar şi din postura de independent, el fiind, în prezent, membru al PMP Diaspora, fiind preşedintele organizaţiei de tineret a PMP Italia.

El a participat la alegerile locale, reușind să obțină cele mai multe voturi din lista partidului cu care a intrat în alegeri.

Sorin Robu a transmis presei o scrisoare în care arată că va candida la funcţia de primar al municipiului Rădăuţi pentru că oraşul arată ca după bombardament.

Rădăuţeanul consideră că disapora ar trebui să se implice cât mai mult în viaţa socială şi politică din România şi se întreabă de ce aceştia nu candidează în localităţile din care provin.

Robu Sorin
Sorin Robu

 

„Sunt din Rădăuţi (jud. Suceava), am 32 de ani, sunt căsătorit şi am un copil. Am venit în Italia în urmă cu 10 ani, în prezent locuiesc la Corciano, Provincia di Perugia, Regiunea Umbria. Este o zonă bogată din punct de vedere istoric şi cultural, un oraş frumos, cu o industrie foarte bine dezvoltată, care îţi oferă diferite avantaje economice. În 2010 am deschis o mică firmă în domeniul construcţiilor.

În anul 2013 am candidat pe listele Partidului Italia dei Valori, unde am reuşit să obţin un rezultat foarte bun, am ieşit primul pe listă la numărul de voturi, dar din păcate nu am reuşit să intru pe un post de consilier, partidul obţinând doar 2,53% voturi, pragul necesar era de 4%.

Pentru mine a fost o experienţă plăcută, am învăţat lucruri noi, am cunoscut foarte mulţi oameni, atât români cât şi italieni. Am rămas în legături foarte bune cu administraţia locală, provincială, dar şi cea regională. Am fost numit de către aceştia reprezentantul Comunităţii Româneşti din Corciano.

Activez în cadrul Partidului Mişcarea Populară de circa 1 an de zile, iar în urma alegerilor interne din Org. PMP Italia am fost ales Preşedintele PMP Org Italia – Tineret.

Doresc să trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte politica din România, pornind de la autorităţile locale până la cele naţionale, doresc să le spun românilor din străinătate să se implice cât mai mult în viaţă socială şi politică din România. De ce nu să candideze în localităţile de unde provin?

După cum am văzut cu toţii, noi cei din Diaspora privim cu alţi ochi politic din România …ştim ce ne dorim, ştim ce trebuie făcut, ştim ce trebuie schimbat …ştim cum trebuie să devină România, dar asta o putem face doar implicându-ne direct în viaţă politico-socială de acasă!

Eu mi-am propus să mă reîntorc acasă, la Rădăuţi, să pun umărul la construcţia oraşului care l-a momentul actual arată exact că după un bombardament! Jocurile politice, interesele personale ale unor ”şefi” de partide pe care le vedem peste tot, în toate administraţiile locale nu fac decât rău, mult rău cetăţenilor!

Dacă voi avea susţinerea necesară din partea cetăţenilor mun. Rădăuţi poate că voi candida şi pentru funcţia de primar al oraşului! Eu văd altfel funcţia de primar, după 10 ani de muncă pe şantierele din Italia. Primarul este egalul unui muncitor, al unui constructor, al un administrator care trebuie să participe activ la construcţia oraşului pe toate planurile…să pună mâna pe lopată, să facă muncă voluntară alături de ceilalţi consilieri… nu să stea în fotoliu gândindu-se cum poate să mai deturneze anumite sume de bani din bugetul primăriei sau alte fonduri.

Va pot da exemple de aici din Italia: primar la Corciano, Cristian Betti, 33 de ani; primar la Perugia, Andrea Romizi, 35 de ani…Mentalitatea se schimbă, tinerii au cel mai important cuvânt de spus în administraţiile locale, sper că şi rădăuţenii, bucovinenii să facă acelaşi lucru, dacă doresc cu adevărat o schimbare în bine… schimbarea mult așteptată de toţi.

Pot veni cu idei noi în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială al oraşului,atragerea de investiţii, care ar ajuta la crearea de noi locuri de muncă, inființarea de aşa numite cluburi în cartierele principale ale oraşului, locuri destinate bătrânilor şi tinerilor, unde își pot petrece timpul liber prin diferite activităţi recreative sau pot participa la diferite activităţi conform vârstei şi intereselor fiecăruia. E nevoie de amenajări pentru locuri de parcare, spaţii verzi, care din păcate au dispărut în totalitate în cartierele oraşului Rădăuţi … şi multe, multe altele !

Cu timpul vă voi prezenţa un program viabil pentru Rădăuţi…La construcţia acestui program-proiect am să îi rog pe rădăuţeni să participe. Eu nu sunt persoana care să promită şi să nu facă! Oamenii care mă cunosc ştiu acest lucru sunt punctual şi la obiect”, este mesajul transmis de Sorin Robu.

 


Intră acum și în grupul de