Lider PNL Suceava despre închiderea unor firme după controale ANAF: Este închis metroul dacă un pasager nu are bilet?


Intră acum și în grupul de

Măsurile adoptate de inspectorii antifraudă în urma controalelor la comercianţi ar trebui să fie îndreptate pentru eliminarea evaziunii, dacă aceasta există, iar în cazul depistării unor astfel de situaţii să fie sancţionată persoana vinovată, dar nu închisă firma, consideră deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan.

Ioan Bălan, care este și vicepreşedinte PNL pentru Regiunea de NE, a spus că grupul parlamentar al PNL va lua analiza situaţia creată în întreaga ţară în urma controalelor ANAF şi va face propuneri astfel încât activităţile economice să nu fie afectate.

El consideră că la firmele unde există un gestionar al bunurilor și valorilor unității acesta va trebui să fie răspunzător în mod direct de problemele care apar, iar măsurile de coerciţie să se răsfrângă cât mai puțin asupra agentului economic şi  doar atunci când se constată o complicitate a patronatului.

Ioan Balan

Deputatul liberal a arătat că situații cum a fost cea întâlnită la un magazin al SC Killer, unde inspectorii antifraudă au găsit o lipsă de 50 de lei, poate fi pusă la cale, intenţionat, de un angajat, care poate lăsa sau scoate bani din casă cu scopul vădit de a genera nereguli ce vor duce la închiderea activității astfel încât să avantajeze un alt concurent de pe piață.

El susţine că amenda contra evaziunii fiscale este corectă, dar închiderea firmei pe o anumită perioadă e o aberaţie.

”Închiderea activității e o aberație și o prostie antieconomică. Guvernul Ponta a găsit soluția miraculoasă potrivit căreia dacă nu ai activitate este normal că nu ai nici evaziune”, a mai spus Ioan Bălan.

El s-a întrebat dacă se închide metroul bucureştean dacă un călător nu are bilet sau se închide un spital dacă în buzunarul portarului se găsesc trei lei, sau o şcoală dacă un profesor ia bani pentru un examen.

„Dacă totuși guvernul Ponta înțelege să funcționeze după acest principiu „greșeste unul plătim toți ” și mai suspendăm și activitatea atunci guvernul ar trebui să- și suspende activitatea pe timp nelimitat după ce în gestiunea ministrului Darius Vilcov  s-a găsit un plus de multe milioane de euro”, a spus ironic deputatul Ioan Bălan.

El consideră că problemele trebuie analizate punctual.

” Propunerea noastră va fi ca acolo unde avem gestionar al valorilor și bunurilor acesta să răspundă direct, iar patronul doar când se constată o complicitate. Să aducem lucrurile mai mult în zona răspunderii individuale și să aplicăm mai puțin măsuri coercitive împotriva firmei”, a explicat deputatul Ioan Bălan.

El a menționat că pe acest subiect va depune o interpelare către ministrul Finanațelor și va face și o declarație politică în Parlament.

”Instituțiile statului trebuie să aplice măsurile coercitive unitar la toți agenții economici în vederea combatarii evaziunii fiscale. Cred însă că suntem obligați să gândim măsuri de protecție a producătorilor autohtoni”, a mai precizat Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de