Flutur cere Guvernului bani pentru investiţiile blocate din judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Senatorul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat Guvernului, printr-o interpelare, fonduri pentru finanţarea unor investiţii importante judeţului Suceava propuneri  pe care le-a mai prezentat și ca amendamente la Legea Bugetului pe 2015.

flutur 22

Astfel, el consideră că Guvernul trebuie ca la rectificarea bugetară din iulie să fie alocaţi bani pentru finalizarea rutei ocolitoare a municipiului Suceava, finalizarea lucrărilor la Pârtia de Schi ”Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc,  echipamente și lucrări la Aeroportul Suceava, inițiere studiu fezabilitate (etapa 1) Autostrada Siret-Suceava-București,  lansare proiect modernizarea E85 pe sectorul Roman –  Suceava – Siret, începerea execuției și recuperarea întârzierilor la ruta  ocolitoare Rădăuţi,  continuarea reabilitării clădirii Gării Ițcani, Municipiul Suceava, grădiniţă cu program prelungit în cartierul Obcini din Municipiul Suceava,  extindere clădire şi mansardare Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava,  reabilitare termică blocuri, Municipiul Suceava,  inițiere proiect construcția Sălii Polivalente din Municipiul Suceava, demarare studiu în vederea implementării unui proiect de conectare și contorizare individuală a beneficiarilor de energie termică (căldură și apă caldă) din Municipiul Suceava,  continuarea modernizării punctelor termice și a rețelei de distribuție termică din Municipiul Suceava,  cofinanțare de proiecte privind crearea de reţele de alimentare de apă şi canalizare în localități din judeţul Suceava,  conectare la alimentarea cu apă curentă și canalizare la unități școlare din județul Suceava,  cofinanțare de proiecte de infrastructură rutieră – drumuri județene și comunale în județul Suceava, amenajarea de diguri şi regularizare râuri afectate de inundații în județul Suceava,  lucrări de întreținere la clădirile ce figurează în evidența Direcției de Cultură a Județului Suceava,  reabilitare/amenajări exterioare și sistematizare verticală campus Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.

partie rarau 3

gara itcani exterior

 Totodată, senatorul liberal a arătat că o problemă deosebit de gravă pentru peste 60 primării din județul Suceava este legată de Programul Utilități și Mediu la standarde europene în județul Suceava.

El a explicat în interpelare că CJ Suceava, împreună cu 61 de primarii din judeţ au contractat un credit extern de la Deutsche Bank London, în sumă de 86,3 milioane Euro, pe 25 ani, cu o perioadă de grație de 5 ani începând din anul 2005. Creditul a fost garantat de către Ministerul Finanţelor Publice, conform H.G. 484/2002. Perioada de grație a creditului a expirat în octombrie 2010, după această dată, primăriile implicate în proiect ar fi trebuit să plătească peste 10 milioane Euro anual, rate și dobânzi aferente creditului.

Începând cu anul 2008 administrația județeană a făcut demersuri și a organizat numeroase întâlniri cu părțile implicate (constructori, primării, Guvern, Ministerul de Finanțe, Ministerul Economiei) în vederea deblocării proiectului și identificării de soluții. Ca urmare, Guvernul de la acea dată s-a angajat să plătească ratele din bugetul de stat după epuizarea sumelor rămase disponibile din credit.

Atunci, Consiliul Județean Suceava și primăriile implicate au hotărât ca regula referitoare la plata ratelor din creditul disponibil să se aplice doar pentru componenta gaz, urmând ca pentru componenta termoficare municipiile și orașele implicate să plătească ratele la credit din sumele încasate în urma exploatării sistemelor construite.

În perioada 2011-2012, prin intermediul sumelor de echilibrare a bugetelor locale Guvernul a alocat bani pentru plata ratelor aferente componentei termoficare, localităților Câmpulung, Gura Humorului, Siret, Vatra Dornei și Rădăuți.

„Ca urmare a demersurilor făcute la Guvern, vă solicit să precizați soluțiile pe care le aveți în vedere pentru sprijinirea localităților blocate practic de creditul de finanțare a Programului Utilități și Mediu la standarde europene în județul Suceava”, se mai arată în interpelare.


Intră acum și în grupul de