Ovidiu Donţu îi scrie lui Klaus Iohannis să renegocieze condiţiile de deficit pe care le-a stabilit Traian Băsescu cu Comisia Europeană astfel ca România să se poată dezvolta


Intră acum și în grupul de

Preşedintele executiv al PSD Suceava, senatorul Ovidiu Donţu, a transmis, vineri, o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, căruia îi explică actualul cadru în care se află ţara, grevat de ceea ce a negociat Traian Băsescu cu Uniunea Europeană şi îi solicită să acţioneze pentru renegocierea condiţiilor astfel încât să se poată finanţa proiectele de dezvoltare ale ţării.

 

„Nu îmi face în niciun fel plăcere să revin în trecut, deși trecutul reprezintă suma acțiunilor care creează prezentul și destinul fiecăruia dintre noi.  Iar când vine vorba de destinul unui stat, atunci, cu atât mai mult, trecutul reprezintă un indice ale cărui valori sunt cât se poate de definitorii pentru tot ceea ce însumează prezentul, dar și viitorul nu numai pentru acel stat, cât mai ales pentru toți cetățenii săi. Afirm acestea, domnule președinte Iohannis, pentru că, deși face parte din trecutul acestei țări, predecesorul dumneavoastră a creat un efect inconfundabil asupra prezentului României. Însă, un prezent care poate și trebuie să fie un exemplu și o motivație indiscutabile pentru dumneavoastră, actualul președinte al României, atunci când vine vorba de a nu mai repeta anumite greșeli ce s-au dovedit dacă nu fatale pentru noi toți, cel puțin în zona de «cod roșu» în ceea ce privește realitatea economică, financiară și socială a țării”, scrie Ovidiu Donţu.

 

El arată că se știe foarte bine felul în care Traian Băsescu și Guvernul de la acea vreme încă din 2010 au înțeles să negocieze aspectele economice vitale ale României în momentul semnării Tratatului Fiscal în anul 2012, acceptând condiții mai mult decât dure și extrem de restrictive privitoare la ajustările fiscale ce au urmat și o țintă de deficit bugetar structural de-a dreptul halucinanată chiar și pentru state cu o economie la acel moment cu mult mai performantă decât a țării noastre, anume 0.7% și apoi 1.0% cu termen până în 2016 și prelungit ulterior până în 2018.

 

„Acest gest incalculabil pentru România și pentru toți românii a avut ca efect un val uriaș de tăieri de salarii și pensii, concedieri în masă, o creștere incalculabilă a evaziunii fiscale, creșteri alarmante ale somajulului și o poziție extrem de dezavantajoasă a României în privința posibilității sale de redresare și de creștere economică”, a scris Ovidiu Donţu.

 

El adaugă că din momentul în care Guvernul Ponta și-a preluat mandatul, s-a încercat şi s-a  reușit ca acest uriaș handicap, ce a creat o indiscutabilă împovărare economică și finaciară pentru fiecare român care trăiește și muncește în România, să fie surmontat și să se ajungă la momentul la care, iată, putem discuta în acest an despre o reală creștere economică a țării.

 

„Astfel, conform datelor oficiale, România  a avut în primul trimestru al anului 2015 o a doua mare creștere economică în UE, de 1.6%, fiind devansată doar de Cehia cu 3.1% în condițiile în care în zona euro și în UE, PIB a crescut în primul trimestru din 2015 cu 0.4%. Conform INS, în T1 din 2015, Produsul Intern Brut al României a crescut cu 4.3% față de primul trimestru al anului trecut și cu 1.6% față de T IV în 2014. Astfel,România nu mai este în situaţia economică din momentul semnării Tratatului Fiscal şi putem folosi acest lucru în beneficiul cetăţenilor acestei ţări”, mai scrie Ovidiu Donţu.

 

Senatorul sucevean menţionează că a prezentat toate aceste date tocmai pentru că ele oglindesc termenii unui moment extrem de oportun pentru țara noastră pe care preşedintele trebuie să îl fructifice în favoarea noastră a tuturor și, mai ales, în favoarea viitorului României, prin redeschiderea discuțiilor cu Comisia Europeană şi mai ales cu liderii europeni membrii ai PPE pe marginea draconicului deficit structural de 1% din PIB.

 

„Gândindu-ne doar la faptul că țări precum Franța, Germania, Spania au deficite bugetare fixate la 3.7%, 3.6% și 3.1% încă din momentul semanrii Tratatului de Fiscalitate și până în anii 2016-2018-2020, cred că toți parametrii macroeconomici actuali ai României pledează pentru oportunitatea regândirii și restabilirii deficitului bugetar pe următorii 2 ani pentru țara noastră într-o marjă de 2.5-3.0%!  Oportunitatea creșterii economice este dublată, așa cum de altfel consideră majoritatea cetățenilor, de oportunitatea votării noului Cod Fiscal ce va genera în foarte scurtă vreme efecte pe termen mediu și lung, creând un cadru extrem de favorabil pentru posibilitatea cofinanțării proiectelor cu bani europeni, care vizează investițiile pe perioada 2014- 2020 și proiectele comunităților locale”, mai explică Ovidiu Donţu.

Ovidiu Dontu odp (3)

El precizează că aspectele prezentate mai sus sunt motivații suficiente pentru ca țara noastră să înceapă să intre într-o zonă de relaxare fiscală, nu greșit înțeleasă și nu în afara parametrilor de control și prevenție pe care de altfel orice țară responsabilă din cadrul Comunității Europene trebuie să în aibă în vedere.

„Pentru că, precum bine știți, domnule președinte, în perioadele de criză- perioade pe care și România le-a traversat până de curând- ajustările în privința deficitelor și creșterea acestora reprezintă niște măsuri salvgardante, chiar dacă înfricoșătoare pentru majoritatea celor care nu înțeleg mecanismele economico-financiare majore”, susţine senatorul PSD.

 

Disciplina în astfel de momente înseamnă cheia pentru depășirea cu succes a unor astfel de depresiuni economice și financiare în fiecare stat, iar România a făcut față cu succes unei astfel de discipline în ultimii ani, subliniază Ovidiu Donţu.

„Şi aici nu vorbim, domnule președinte, de un stat providențial, ci de unul prudențial, pentru că, după cum s-a văzut în cazul Greciei, providențialitatea unui stat nu poate fi în detrimentul prudențialității celorlalte state alături de care își creează viitorul. Însă, în cazul în care nu se va face o rediscutare de pe temeiuri extrem de serioase, mature și profesioniste a deficitului structural bugetar al României pentru următorii ani, ne vedem prinși într-un cerc vicios care nu numai că frânează economic România, dar îi pot aduce prejudicii și destabilizare majore, ceea ce ar fi extrem de grav. România are nevoie de proiecte de finanțare importante din partea Uniunii Europene și are nevoie să participe efectiv din interior la aceste proiecte de dezvoltare. Vă vorbesc din poziția unui om care, de mai bine de un deceniu și cu precădere în ultimii ani, încearcă să deruleze cât mai eficient și cât mai punctual astfel de proiecte în zona din care vine, și anume, nordul țării, Suceava. Pentru că vedeți dumneavoastră, domnule președinte, nicio zonă a țării nu este și nu trebuie să fie pauperă sau amenințată de un astfel de aspect, atât timp cât noi, cei care nu facem doar politică, ci creăm efectiv o punte între realitățile țării și aspectele de nivel înalt ale mecanisemelor statale, cum sunt economia, finanțele, educația, sănătatea, apărarea, infrastructura țării și toate celelalte, suntem conștienți că  toate acestea sunt și vor fi o prioritate. Cred că acest lucru nu este valabil doar pentru mine, ci și pentru întregul grup din care fac parte- nu doar cel politic- și am convingerea că și pentru dumneavoastră”, mai arată în scrisoare senatorul sucevean.

 

Având această motivaţie, Ovidiu Donţu îl roagă pe Klaus Iohannis  să inițieze negocieri cu Comisia Europeană şi cu toţi liderii europeni membrii ai PPE şi nu numai în care să vă se bată  pentru România şi să-i convingă că este necesar mai mult decât oricând ca România să obţină acordul marilor cancelarii europene pentru un deficit cuprins între 2,5-3,0% pentru 2016 şi 2017 pentru cofinanţarea proiectelor europene şi pentru proiectele de dezvoltare ale comunităţilor locale.


Intră acum și în grupul de