Lider PNL Suceava despre situaţia judeţului: Stăm catastrofal şi la proiecte mari şi la cele mici. Dovada e execuţia bugetară la şase luni


Intră acum și în grupul de

Liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean Suceava, Vasile Ilie, vicepreşedinte al PNL Suceava, a declarat că situaţia investiţiilor din judeţ este gravă şi că este nevoie ca  preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, să se ocupe mult mai mult ca proiectele din judeţ să fie executate.

Vasile Ilie a spus în cadrul emisiunii Ora de politică de la Intermedia TV că ceea ce a făcut Guvernul Ponta, reducând investiţiile cu 20 la sută pentru a avea bani de „pomeni electorale” se întâmplă şi în judeţul Suceava.

El a arătat că în judeţul Suceava, conform bugetului pe primele şase luni, trebuiau să facă încasări bugetare prin transferuri de fonduri nerambursabile, iar în acest caz încasările sunt între 3 şi 26 la sută.

„Ce dezvoltare să fie în judeţ cu astfel de încasări?”, s-a întrebat Vasile Ilie.

El a exemplificat cu situaţia depozitului ecologic de deşeuri de la Moara, investiţie de peste zece milioane de euro unde sunt  probe tehnologice de 8 luni, iar 50 de primării din această zonă trebuie să ducă gunoiul la acest depozit şi au costuri mult mai mari pentru că duc gunoiul la gropi din alte judeţe.

 

Vasile Ilie a mai spus că pentru depozitul de la Moara e nevoie de Autorizaţie integrată de mediu, iar termenele legale pentru obţinerea acestei autorizaţii, fără să existe contestaţii, sunt de minim 190 de zile, adică şase luni şi zece zile.

 

„CJ Suceava nu face aceşti paşi pentru Autorizaţia Intergată de Mediu”, a spus Vasile Ilie care a arătat că nu este de glumit cu această investiţie.

El a reamintit că la începutul anului a cerut o şedinţă extraordinară a CJ Suceava care să analizeze situaţia investiţiilor majore şi că atunci i s-a spus că din luna mai se vor începe procedurile pentru Autorizaţia Integrată de Mediu şi la selecţia unui operator.

„Suntem în august şi lucrurile nu s-au mişcat”, a spus Vasile Ilie.

 

Liderul grupului liberal din CJ Suceava a mai declarat că execuţia bugetară e catastrofală şi că în raportul preşedintelui CJ scrie negru pe alb că sunt încasări sub nivel la transferuri de fonduri nerambursabile şi la subvenţii pentru implementarea proiectelor fapt datorat neimplementării proiectelor la nivelul prognozat.

Vasile Ilie OdP (2)

„Sunt fonduri nerambursabile la care facem o cofinanţare mică. Nefiind în stare să mişcăm proiectele din loc rămân proiectele blocate şi nu vin banii. Nu e vorba de proiecte noi, ci proiecte în derulare”, a spus Vasile Ilie.

 

El a exemplificat cu Aeroportul Suceava care trebuia dat în folosinţă de anul trecut şi că apoi s-a amânat pentru februarie- martie anul acesta ca ulterior să se spună că se va finaliza în iulie, printr-un program de accelerare a investiţiei.

Vasile Ilie a arătat că acum data de finalizare e 25 octombrie, dar nici asta nu e o dată certă.

„Vremea a fost foarte bună, au fost toate condiţiile”, a spus liderul liberal care a menţionat că de la 1 noiembrie se intră pe programul de iarnă şi ar trebui să înceapă să vină avioane Tarom.

Totodată el a spus că CJ Suceava trebuia să pregătească şi contracte cu companii străine şi că trebuie să facă şi procedurile de reautorizare internaţională.

 

„Stăm catastrofal şi cu proiectele mari şi cu proiectele mici. Dovada este execuţia bugetară prezentată de Cătălin Nechifor”, a mai spus Vasile Ilie

 

Totodată, Vasile Ilie a spus că execuţia bugetului pe primele şase luni pentru localităţile judeţului arată că fondul de salarii este insuficient, că sunt bani până în septembrie-octombrie, iar cheltuielile de funcţionare epuizate.

 

El a reamintit că a cerut din luna mai preşedintelui CJ să trimită o solicitare primăriile, ca la prezentarea bugetului judeţului să fie şi bugetul pe şase luni al fiecărei unităţi astfel încât să se poată trimite o informare la guvern cu necesităţile localităţilor.

 


Intră acum și în grupul de