Liderul PMP Diaspora, rădăuţeanul Sorin Robu arată cum încalcă Guvernul Constituţia în cazul Rădăuţi pentru a nu face alegeri


Intră acum și în grupul de

Liderul PMP Diaspora, rădăuţeanul Sorin Robu, a atras atenţia, miercuri, că Guvernul încalcă grav Constituţia prin Ordonanţa prin care susţine că a încercat să soluţioneze problemele din Rădăuţi.

Robu Sorin

Potrivit lui Robu, PSD Rădăuţi în frunte cu noul preşedinte Nistor Tătar susţine OUG 41 din 30 septembrie 2015 care este neconstituţională , atâta timp cât tot PSD nu a susţinut alegerile anticipate pentru municipalitate.

Documentul reglementează situaţia localităţilor în care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu îşi poate exercită atribuţiile (că urmare a încetării mandatului, a suspendării mandatului sau a dispunerii de măsuri preventive), fie ambele situaţii.

În aceste localităţi nu mai este posibilă, conform legislaţiei în vigoare, adoptarea deciziilor la nivelul autorităţii publice locale (hotărâri ale consiliului local, dispoziţii ale primarului) şi/sau prestarea anumitor servicii publice, lucru care, susţine Guvernul, are consecinţe negative asupra bunei administrări a localităţii respective.

„În loc să fi organizat alegeri anticipate, aşa cum prevede legislaţia în domeniu, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede următoarele:

– drepturile de asistenţă socială (alocaţie, măsuri de protecţie socială, ajutoare pentru încălzire acordate persoanelor cu venituri mici, etc) vor putea fi aprobate de către secretarul unităţii administrativ – teritoriale sau de persoană numită de prefect în acest sens, în situaţia în care primarul nu îşi poate exercită atribuţiile;

– posibilitatea că prefectul să desemneze o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite şi care să aibă dreptul de a rectifică bugetul local prin aprobarea unei decizii, cu avizul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice;

– referitor la nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016 – posibilitatea aprobării lor prin dispoziţie a primarului, în cazul în care consiliul local este dizolvat, sau – dacă nici primarul nu-şi poate exercită atribuţiile – prin decizie aprobată de către secretarul unităţii administrativ – teritoriale (sau de către persoană desemnată să preia calitatea de ordonator principal de credite)”, arată Robu.

El menţionează că astfel, principalele atribuţii ale unor organe alese sunt preluate de prefecţi, prin persoane numite sau de către secretari, de asemenea persoane numite, iar în acest fel, în campania electorală care se apropie, Guvernul poate dirija pomenile electorale în mod nemijlocit, fără intermediul unor persoane alese.

„Acest aranjament este în conflict direct cu Constituţia României, care prevede, la art. 123 (4) faptul că „între prefecţi, pe de o parte, consiliile locale şi primari, precum şi consiliile judeţene şi preşedinţii acestora, pe de altă parte, nu există raporturi de subordonare”, explică Sorin Robu.

El mai arată că prin această OUG , decizia judecătorească de dizolvare a consiliului local este suspendată.

„Deci să înţelegem că Statul Român şi Justiţia Română se bat cap în cap din cauza acestor ordonanţe de urgenţă puse la punct de deputaţi şi senatori care îşi urmăresc doar interesele personale şi de grup şi nicidecum interesele cetăţeanului. Să va fie Ruşine domnilor senatori şi deputaţi că aţi ajuns să va înjosiţi în această manieră în faţă intereselor politice”, susţine Sorin Robu.


Intră acum și în grupul de