Băișanu: ”Nici un partid nu a fost capabil să preia guvernarea după căderea Guvernului Ponta”


Intră acum și în grupul de

Deputatul Alexandru Băișanu susține o conferință de presă la cabinetul său parlamentar.

”Peste două zile, vom fi capabili, pentru prima dată, să sărbătorim Unirea Bucovinei cu România. In baza unei legi votată in Parlament, la inițiativa mea ca semn de respect pentru Bucovina și oamenii care au făcut România Mare. Pe 1 Decembrie, vom sărbători și Marea Unire.

Ion.I.C. Brătianu și-a făcut școala la timp, a studiat în străinătate, deși abia după ce a demonstrat că e capabil, d.p.d.v. științific, cultural și moral, a intrat în PNL si abia apoi a ajuns președintele PNL. Acum lucrurile nu stau așa. Vedem oameni care au ajuns fără carte, fără patriotism, oameni care nu își urmăresc decât propriile scopuri.

alexandru baisanu

După tragedia de la Colectiv, unde s-a exprimat clar în strada că sistemul politic românesc e în faliment. Partidele promovează la momentul actual indivizi într-o stare de agregare dubioasă și de aia sunt voci care susțin că partidele nu sunt necesare. E o greșeală, fără astfel de persoane este nevoie, de partide politice e nevoie. Astfel de agregări ale partidelor pot face însă același lucru, să distruga un neam. A venit momentul ca partidele  să se reformeze și fiecare dintre noi trebuie să avem o altă perspectivă fața de viața politică.

Când ai fost ales nu trebuie să iți iei lumea în cap și să spui că esti Dumnezeu pe pământ, ci să îți iei salopeta și să te apuci de treabă. Foarte puțină politicieni au înțeles asta. Observ lupta dintre partide care a devenit un obiectiv în sine și fără reultat pentru comunitate. Cred că luptele astea sterile trebuie să înceteze și bătălia trebuie să fie una a soluțiilor. Să înceteze de a mai fi populiste, de dragul votului.

Nici un partid nu a fost capabil să preia guvernarea după căderea Guvernului Ponta. Nimeni nu a avut sprijinul popular pentru a-și putea asuma guvernarea.

Ceea ce îmi spune mie că partidele au nevoie de o perioadă de tranziție pe care nu au voie să o rateze și să o folosească pentru a se restructura. Cum se face asta? E greu de făcut cu adevărat. Democrația în universitate, scară de bloc sau la nivel național stă în mâna majorității.

Să ne imaginăm că într-un partid există o majoritate cu interese de grup, oameni care împreună pun în funcțiune un mod prin care România poate fi furată. Niciodată, astfel de oameni adunați sub un drapel, dar nu în interesele drapelului, întotdeauna acești lupi mai tineri sau experimentați vor învinge personalitățile normale și drepte ale acelui partid. Una din tarele democrației e că cei mulți hotărăsc în numele celor puțini. E foarte greu să patrunzi și să reziști într-un partid.

Trebuie să renunțăm irevocabil la apucăturile politice dăunătoare pe care le-am moștenit sau împrumutat. PNL a luptat atât cât a putut, cu oamenii pe care i-a avut pentru interesele românilor. După Revoluție, au intrat în partide foști informatori și colaboratori ai Securității. Dacă partidele vor avea ca schelet oameni cu astfel de factură, lucrurile nu vor putea ajunge acolo unde își dorește cetățeanul. PNL are nevoie acum de transparență.

PNL trebuie să scape de nepotism și de mediocrație. E nevoie de consultări publice și ca cetățenii să fie implicati activ în actul politic. E nevoie să ascultam vocea cetățenilor și după ce îi vom fi convins că acțiunile sunt în beneficiul nostru, să ne și voteze. Mentalitățile se schimbă odată cu oamenii. A schimba un om de 50-60 de ani, cu unul de 25-30 de ani, nu ar fi suficient.

Cred că ar trebui luate următoarele măsuri pentru schimbarea la față a partidelor: excluderea din partid a celor condamnați cu suspendarae sau executare, a informatorilor și colaboratorilor, suspendarea celor cu probleme cu legea sau care au fost trimiși în judecată sau se află în conflict de interese, scoaterea în afara partidelor a celor care s-au înfruptat din banul public.

Nu vei aduce PNL la momentul Bratienilor dacă vei avea în frunte oameni care s-au îmbogățit din banul public. Mecanismul că intri intr-un  partid și mai aduci 300 de membri și îi folosești personal trebuie să dispară. PNL trebuie să țină cont de modelul european al democrațiilor participative. Electoratul trebuie informat și respectat. Asta înseamnă pur si simplu să fii onest și cinstit și să explici fiecare acțiune pe care o ai și vrei să o pui în aplicare. Am observat că la nivelul județelor și localităților, de multe ori consilierii votează pentru partid.

M-am bătut pentru proiecte mari pentru Suceava. Unul e capitala culturală. Acolo, consilierii PNL au votat împotriva acestui proiect cică în numele partidului. De fapt, nu era așa. Doi, trei oameni care conduc acum PNL au dat ordinul să se voteze împotrivă pentru că e a lui Băișanu care nu face parte din gașca lor. Nici măcar nu mi-au dat voie să vorbesc în CL. Așa au decis ei că așa e mai bine. Consilierii care vor mai face lucruri din astea să știe că au intrat în PNL și nu într-o sectă.

Am senzația că în marea majoritate a partidelor există un model politic incorect, dictatura majorității conjuncturale care distruge orice tentativa a unui politician corect aflat în minoritate. România a fost condusă nu de partide, ci de doi, trei sau cinci oameni aflați la vârful partidelor, care totdeauna s-au aflat în relatii extraordinar de bune. Îmi doresc ca partidele să nu mai fie conduse de trei oameni care să dea ordine, iar proștii să le execute.

Nu primarul conduce o localitate, ci CL, iar primarul trebuie să puna în aplicare. Vorbesc cu primari care doresc ca partidul să îi sprijine pentru a realiza ceva pentru oameni, iar liderii se ocupă de cum să mai arunce cu pietre în alți presedinți și fără a veni cu solutii. Oamenii nu vor mai vota sigle de partid, oricât de bine pavoazate sunt în presă si vor vota oameni. Să nu ne mai ascundem dupa sigle și să redam oamenilor așteptările, plecând de la propria deratizare.

Pe data de 11 decembrie, va avea loc ședința Consiliului Național și până atunci, fiecare membru al PNL are obligativitatea de a transmite către București păreri și soluții prin care să ducem la bun sfârșit reforma morală. Odata stabilite criteriile, toți cei care intră în astfel de schemă fie pleacă definitiv, fie să se dea un pas în spate. PNL nu stă doar în niște oameni. Sunt convins că dacă întreaga conducere a PNL ar disparea mâine, PNL ar merge înainte.

Modul în care ne trimitem în alegeri candidații. Atâta vreme cât de la București, un președinte de partid trimite drept candidat la Primărie sau președinția CJ un om care nu e  acceptat de comunitate, înseamnă că acel președinte e într-o mare eroare. Toți candidații PNL trebuie dezbrăcați și arătați așa cum sunt, sondați și după asta să se stabilească clar care merită sa fie candiații PNL. Daca îi trimiți dintr-un birou e o mare eroare.

Nu mai trebuie ales cel mai mic rău, ci cel mai mare bine. In PNL a început o astfel de acțiune, dar a fost deturnată rapid. De la București, ne-am trezit că sondajele trebuie făcute la Suceava de o firmă care venea cu rezultatele prestabilite, așa cum vroia marele conducator. Nu am spus niciodată că aș fi cel mai bun, dar la momentul acesta, conform sondajelor făcute de mine, stau cel mai bine.

Câtă vreme eu vin cu firma mea e clar că celălalt contracandidat se gândește că e o mizerie. Sunt zece mari firme specializate. Facem zece bilete și extragem unul.”


Intră acum și în grupul de