Donţu a promovat „Nordul Voievodal” la Oslo. În numele lui Nechifor, el a invitat în Bucovina pe preşedintele Parlamentului Norvegiei


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu, care a participat la Oslo, la ceremonia de înfiinţare a Grupului parlamentar de colaborare cu România din cadrul Parlamentului Norvegiei, a promovat cu acest prilej  Bucovina și „Nordul Voievodal”, se arată într-un comunicat al senatorului sucevean.

dontu norvegia 3 (2)

În comunicat se menţionează că, cu amabilitatea președintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a oferit Președintelui Parlamentului Norvegiei „Lada de zestre” a Bucovinei împreună cu un album turistic „Bucovina sacră” și broșura „Nordul Voievodal” in limba engleza dar și o invitație de a vizita Bucovina împreună cu grupul de colaborare Norvegia-România din Parlamentul Norvegiei.

Ovidiu Donţu consideră că „Nordul voievodal” ca spațiu de promovare a istoriei, culturii și personalităților din zona Fălticeni, este un concept turistic care are menirea să atragă atenţia că la Baia a fost prima capitală a Moldovei, la Mălini este Casa Memorială Nicolae Labiş şi că Mănăstirile Probota, Râşca si Slatina sunt repere istorice și culturale importante, iar judeţul Suceava poate fi atractiv mai ales din perspectiva monumentelor, muzeelor si personalităților din zona Fălticeni care împreună cu peisajele şi mănăstirile din fascinanta Bucovină oferă o imagine completă asupra potenţialului turistic al judeţului Suceava

Senatorul Ovidiu Donţu, preşedintele Grupului parlamentar de colaborare cu Norvegia din cadrul Parlamentului României a participat, la invitaţia părţii norvegiene, la Oslo, la ceremonia de înfiinţare a Grupului parlamentar de colaborare cu România din cadrul Parlamentului Norvegiei. Iniţiativa de constituire a Grupului parlamentar norvegian de colaborare cu România aparţine domnului deputat Ulf Leirstein, care, în calitatea sa de membru al Parlamentului Norvegiei şi membru al Comisiei juridice a acestuia a arătat un interes şi o prietenie constantă faţă de România, ţară pe care a vizitat-o în cadrul unor vizite oficiale în ultimii ani.

dontu norvegia 3

Grupul parlamentar de colaborare cu România din cadrul Parlamentului Norvegiei beneficiază de prezenţa reprezentanţilor a cinci grupuri politice reprezentate în Parlament (dintr-un totalul de şapte), partea norvegiană exprimându-şi speranţa ca, în curând, toate grupurile parlamentare să fie reprezentate în acest organism. Momentan, Grupul parlamentar de colaborare cu România din cadrul Parlamentului Norvegiei este format din 16 parlamentari. De asemenea, în cadrul Parlamentului Norvegian mai funcţionează doar cinci grupuri similare cu alte state, înfiinţarea celui cu România arătând un deosebit interes faţă relaţia bilaterală româno-norvegiană.

În mesajul adresat parlamentarilor norvegieni, domnul senator Ovidiu Donţu a subliniat importanţa colaborării cu Norvegia, ţară aliată în cadrul NATO şi stat asociat UE. Totodată, Donţu a mulţumit Norvegiei atât pentru ridicarea, în trecutul apropiat şi înainte de termen, a restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii români cât şi pentru fondurile norvegiene alocate prin intermediul Grant-urilor SEE, România fiind al doilea mare beneficiar după Polonia. Nu în ultimul rând, preşedintele Grupului parlamentar de colaborare cu Norvegia din cadrul Parlamentului României a militat pentru coordonarea viitoare a colaborării dintre cele două organisme parlamentare în vederea identificării de noi posibilităţi de creştere şi diversificare a relaţiei bilaterale româno-norvegiene. În acest sens, domnia sa a propus organizarea unei misiuni economice române, în Norvegia, în luna martie, ce urmează a completa dimensiunea politică a contactelor bilaterale.

dontu norvegia 3 (1)

Domnul deputat Ulf Leirstein din Grupul parlamentar norvegian de colaborare cu România a subliniat, la rândul său, interesul deosebit şi în continuă creştere al Norvegiei faţă de România, constituirea Grupului parlamentar fiind o dovadă vie a acestuia. Domnia sa şi-a exprimat speranţa că, în viitorul apropiat, vor putea fi demarate şi concretizate o serie de acţiuni comune ale celor două Grupuri de colaborare.


Intră acum și în grupul de