Prima măsură anticriză a Guvernului Boc „va distruge exportul românesc”


Intră acum și în grupul de

Vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc, a apreciat, vineri, că aşa-zisa măsură anticriză a Guvernului Boc de a compensa TVA, care va viza atât obligaţiile curente, cât şi sumele de rambursat pentru care a trecut termenul de 45 de zile, va afecta puternic exportul românesc. „Prima măsură anticriză a Guvernului Boc va băga în faliment firmele care fac preponderent export”, a spus Steiciuc.

El a arătat că firmele care fac export au de recuperat, lunar, TVA, care era achitat în termen de 45 de zile, dar că în baza modificării făcute de Guvernul Boc, statul nu mai rambursează TVA, ci îl compensează cu viitoarele obligaţii fiscale. „Lună de lună, statul va reţine sume din ce în ce mai mari ale firmei ce face export, care până la urmă, din lipsă de lichidităţi, va da faliment. Pentru o firmă care se ocupă de export, niciodată TVA de plătit în ţară nu va compensa suma de TVA de recuperat pentru ceea ce se exportă”, a explicat viceliderul liberal sucevean.

Potrivit lui Steiciuc, măsura pe care Guvernul Boc a anunţat-o, în loc să încurajeze exportul pentru a se atenua efectele crizei economice mondiale, „va distruge exportul românesc”. „Firma care face export nu va recupera TVA din cauză că statul va aştepta să ai datorii. Doar firmele care au activitatea de export mai mică în comparaţie cu activitatea internă vor putea acoperi rambursările de TVA cu obligaţiile fiscale”, a mai spus Steiciuc.

Neimpozitarea profitului reinvestit şi compensarea TVA fac parte dintre măsurile anticriză aprobate, joi, de Guvernul Boc.


Intră acum și în grupul de