Dacian Ciolos a laudat initiativa de promovare a Bucovinei la Bruxelles


Intră acum și în grupul de

„Este o idee foarte bună de a pune la dispoziţia membrilor PE şi surse de imagine şi surse de gust care să pună în valoare diversitatea şi valorile tradiţionale ale unei regiuni”, a apreciat marţi comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, la acţiunea de promovare a Bucovinei din Parlamentul European. El a precizat că, din câte ştie, nu are cunoştinţă să mai fi fost o astfel de acţiune românească de promovare a unei regiuni de o asemenea amploare în Parlamentul European. „De fapt, Europa din asta este constituită. Din regiuni, din state membre şi există în măsura în care reuşim să punem în valoare toate aceste elemente care definesc identitatea regională şi naţională şi europeană”, a accentuat Cioloş.

El a adăugat că în calitatea sa de comisar european pentru Agricultură, doreşte să promoveze produsele locale europene pe plan internaţional. „În calitate de comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, pot să vă spun că e unul dintre elementele cheie ale obiectivelor mele pe viitor, ca această diversitate locală cel puţin în domeniul agricol, alimentar, să fie pusă în valoare pe plan internaţional pentru că e ceea ce diferenţiază Europa de alte regiuni din lume”, a spus Cioloş.

El a arătat că este foarte important că sectorul agro-alimentar reuşeşte să-şi pună în valoare şi din punct de vedere economic, nu numai social, diversitatea produselor. „Expoziţia de astăzi (n.r. marţi), cu Bucovina, e unul dintre exemple. Faptul că se întâmplă în Parlamentul European mi se pare un lucru important pentru că aici sunt aleşii tuturor regiunilor din UE şi aşa se creează imaginea unei regiuni, imaginea unui stat membru”, a spus Cioloş.

La rândul său, europarlamentarul PNL Renate Weber, care vine din zona Bucovinei, a spus că manifestarea este o reuşită. „Ceea ce se prezintă aici mi se pare o iniţiativă foarte reuşită pentru că dincolo de discursurile oficiale, oamenii pot să vadă concret câteva dintre activităţile care sunt tradiţionale”, a spus Weber. Ea a subliniat că este important că manifestarea a prezentat şi muzica specifică zonei, dar şi mâncăruri şi băuturi tradiţionale din Bucovina. „Cred că este o prezentare reuşită şi, din momentul în care mai ai şi ceva ce este tradiţional ca mâncarea şi băutura din Bucovina, eu, care vin din zona aceea, înţeleg de ce foarte multă lume e acum aici”, a spus Weber.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a apreciat că a fost o idee foarte bună de a fi adusă în Parlamentul European „un colţ din România”. „Aşa cum alte naţiuni europene vin să se expună aici şi să arate ce au mai bun, putem face şi noi asta. E un gest firesc şi salut orice iniţiativă asemănătoare indiferent de grupul parlamentar din care vine”, a spus Cristian Preda.


Intră acum și în grupul de