Petru Luhan cere bani multi de la UE pentru ca Romania sa rezolve problema comunitatilor de rromi


Intră acum și în grupul de

Europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, consideră că problema romilor determinată de măsurile adoptate de Franţa a ajuns pe agenda publică europeană fiind o problemă a întregii Uniuni Europene ce necesită o alocare de resurse şi energie pe măsură, Luhan fiinde de părere că lucrurile ar trebui tratate cu foarte mare atenţie şi la nivel re UE.

Într-un comunicat de presă remis redacţiilor sucevene, Petru Luhan arată că se impune mărirea sumelor pe care să le primească România, din parteaUE, pentru programele de incluziune socială a romilor. Parlamentarul european explică faptul că situaţia generată de măsurile adoptate în Franţa privind comunităţile de romi a generat o amplă dezbatere atât despre rolul pe care UE îl are în asigurarea unui cadru general de bunăstare pentru cetăţenii săi cât şi despre specificitatea intervenţiilor ce trebuie adoptate în funcţie de nevoile comunităţilor respective.

El menţionează că în România, pentru perioada 2007-2013, Uniunea Europeană a alocat din Fondul Social European (FSE) 3,6 miliarde euro, iar principalul program este Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, cu o alocare financiară de 3.4 miliarde euro. „Este o sumă considerabilă, însă este nevoie de mult mai mulţi bani şi mult mai multă atenţie în planificarea utilizării acestora, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea intervenţiilor”, susţine Petru Luhan.

El menţionează că dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii prin conectarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii reprezintă obiective cheie ale Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, iar populaţia de etnie romă, persoanele cu dizabilităţi şi alte categorii ce întâmpină dificultăţi la angajare pot beneficia de efectele unor proiecte ce urmăresc schimbarea acestei situaţii.

„Utilizarea fondurilor europene, a alocărilor din Fondul Social European, pentru implementarea unor proiecte realizate conform cu nevoile şi specificul populaţiei de etnie romă poate duce la îmbunătăţirea situaţiei acesteia. În paralel este nevoie de elaborarea şi implementarea unor politici publice naţionale şi europene cu impact major. Nu mai este de mult timp o problemă a unei singure ţări” , a mai spus Petru Luhan.

Europarlamentarul român apreciază că fiecare stat are dreptul să adopte măsurile pe care le consideră necesare, în funcţie de natura problemei şi specificitatea zonei, după cum şi regiunile au dreptul acesta.

“Desigur că există o serie de aspecte ce pot fi discutate despre măsurile adoptate în Franţa însă este important că am adus pe agenda publică europeană o problemă care este a întregii Uniuni Europene şi care necesită o alocare de resurse şi energie pe măsură”, a mai spus Luhan.

El a mai arătat că a participat recent la un summit în China, unde a purtat un dialog pe aceasta temă cu fostul premier al Franţei, Dominique de Villepin care este de părere că problema romilor este comună şi trebuie găsită o soluţie comună, atât procedural, cât şi în privinţa cadrului legislativ şi a resurselor necesare.


Intră acum și în grupul de