Propunerea legislativa privind comertul cu etnobotanice, initiata de deputata Ardeleanu, a ajuns in Parlament


Intră acum și în grupul de

Propunerea legislativă privind reglementarea condiţiilor de comercializare a substanţelor etnobotanice, iniţiată de deputatul PDL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu, a fost depusă, luni, în Parlamentul României, după ce a fost semnată de un număr de 68 de parlamentari ai coaliţiei de guvernământ. Printre semnatarii acestui proiect de lege se numără şi parlamentarii PDL de Suceava, Gabriel-Dan Gospodaru, Ioan Bălan, Eugen Constantin Uricec, Gheorghe Coroamă, Dumitru Pardău, Sorin Fodoreanu, Orest Onofrei, Ghervazen Longher, Mircea Grosaru, cât şi deputatul PSD Ioan Stan.

„Iniţiativa legislativă, pe fondul unei lipse a reglementărilor normative în materie, vine în întâmpinarea combaterii producerii, consumului şi comercializării substanţelor cu efecte nocive asupra persoanelor, cât şi, în final, asupra societăţii. Mai precis, proiectul de lege aduce o serie de măsuri prin care autorităţile publice (Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cât şi structurile judeţene ale acestora) capătă prerogative menite a conduce la exercitarea unui control instituţional riguros asupra plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope şi derivaţilor acestora. Totodată, sunt instituite, pentru prima oară, o serie de măsuri drastice faţă de nerespectarea prevederilor textului de lege.

Sancţiunile vizează atât persoanele fizice cât şi persoanele juridice, iar răspunderea este şi de natură penală, deoarece majoritatea faptelor incriminate sunt catalogate ca infracţiuni.

Printre măsurile instituite de textul de lege supus dezbaterii se regăseşte interzicerea comerţului on-line cu produsele mai sus menţionate şi interzicerea promovării produselor şi locaţiilor de comercializare”, a explicat deputatul democrat-liberal sucevean, care a arătat că depunerea acestui proiect de lege este consecinţa unui şir de acţiuni pe care le-a întreprins pe parcursul anului trecut, respectiv declaraţiile politice, interpelările pe această temă, dezbaterile organizate în cadrul Grupului Ecumenic de Rugăciune din Camera Deputaţilor, dar şi întâlnirea dintre Grupul Parlamentar PDL cu staff-ul CIADO, prima acţiune de acest fel din Parlamentul României.


Intră acum și în grupul de