Gheorghe Flutur era luat in calcul pentru functia de prim-ministru


Intră acum și în grupul de

Preşedintele PDL Suceava, Gheorghe Flutur, era luat în calcul de preşedintele Traian Băsescu pentru a fi numit prim-ministru în anul 2007.

Potrivit Wikileaks, în data de 5 iunie 2007, după referendumul pentru demitere, preşedintele Băsescu l-a invitat la Cotroceni pe ambasadorul american Nicholas Taubman. În aceeaşi zi, ambasadorul s-a întâlnit şi cu liderul PSD Mircea Geoană. Telegrama Ambasadei SUA la Bucureşti obţinută de WikiLeaks descrie strategiile politice ale celor doi, care la acel moment intenţionau să se alieze ca să răstoarne guvernul Tăriceanu.

În acea telegramă se discuta despre înlocuirea lui Tăriceanu cu un alt premier, Băsescu fiind dispus să ofere postul PSD, dar nu lui Mircea Geoană deşi fostul preşedinte PSD considera că el va prelua mandatul dacă se va respecta înţelegerea cu Traian Băsescu.

Concluziile diplomatului american în urma discuţiilor cu Băsescu şi Geoană puse în finalul cablogramei arată însă că preşedintele Traian Băsescu avea alte nume pentru funcţia de premier decât Mircea Geoană, printre care și actulul președinte al Consiliului Județean Suceava, PDL-istul Gheorghe Flutur.

„În cazul lui Băsescu, el pune simultan presiune pe PNL ca să-l doboare pe Tăriceanu și să recreeze Alianța DA. De partea sa, Geoană încearcă să-și maximizeze poziția față de Tăriceanu, prin prețul cerut pentru continuul suport pe care îl acordă guvernării PNL. Obstacolele în calea unei alianțe PD-PSD sunt formidabile, printre acestea fiind și divergența dintre Geoană și Băsescu privind numele viitorului premier. Din această perspectivă, cererea lui Geoană ca Washingtonul să-l preseze pe Băsescu apare a fi o încercare străvezie de a-și asigura pârghii și ar trebui s-o tratăm cu scepticism.

Mai mult, prezența masivă a presei în fața biroului lui Geoană după întâlnirea ambasadorului cu liderul PSD – și titlurile ce au urmat, potrivit cărora ambasadorul i-a adus un mesaj puternic de la Washington – sugerează că Geoană încearcă să folosească un truc de genul “americanii m-au pus să fac asta” ca să explice trădarea lui Tăriceanu. În fine, să notăm că multe nume sunt vehiculate de Băsescu și alții ca posibil succesor al lui Tăriceanu.

Acestea includ nu doar pe Geoană, dar și pe liderul PSD Ioan Rus, șeful serviciului secret intern George Maior, fostul ministru de Interne Vasile Blaga, fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur și chiar fostul ministru al Justiției, Monica Macovei. Toți sunt favorabili Statelor Unite și noi n-ar trebui să fim atrași în nici o tentativă de care ne face să părem că l-am uns pe învingător”, se arată în cablograma citată.


Intră acum și în grupul de