Nechifor: „Sper ca Mihai Razvan Ungureanu nu va mai purta pensionarii pe drumuri” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Liderul social-democraţilor suceveni, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat luni că dacă Guvernul nu emite o Ordonanţă de Urgenţă prin care să reglementeze revenirea la normalitate în cazul pensionarilor şi să se restituie integral sumele colectate abuziv, variantele sunt ca aceştia să se adreseze ori instanţei ori Casei Judeţene de Pensii. Potrivit preşedintelui PSD Suceava, procedurile sunt dificile, iar oamenii vor fi purtaţi pe drumuri pentru a-şi obţine un drept pe care statul li l-a luat neconstituţional.

El a reamintit că anul trecut liderii PSD din Suceava au fost daţi afară din sediul Casei Judeţene de Pensii Suceava atunci când au intenţionat să depună peste o mie de notificări din partea pensionarilor din judeţ care doreau să înceapă procedura de recuperare a banilor reţinuţi nelegal drept contribuţie de asigurări de sănătate.

Nechifor a subliniat că pensionarii se pot adresa într-un termen de cinci ani pentru recuperarea sumelor de bani reţinute fără respectarea legislaţiei. „Sper că Mihai Răzvan Ungureanu nu va mai purta pensionarii pe drumuri. Ar fi o măsură de corecţie să se emită o ordonanţă de urgenţă, iar la următoarea pensie, toţi cei care au avut de suferit să-şi primească integral toţi banii reţinuţi abuziv”, a conchis Nechifor.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj – Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat, vineri, că pensiile sub 740 de lei nu sunt afectate de reţinerea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, iar pentru cererile de restituire retroactivă a sumele plătite pentru CAS nu există temei legal, prevederile aplicându-se doar pentru viitor.

Uniunea Națională a Judecătorilor a solicitat Executivului să ia măsuri prin care să rezolve situaţia pensionarilor afectaţi de reglementarea privind contribuţiile de sănătate declarată neconstituţională de CCR, avertizând că un nou val de litigii ar duce la blocarea activităţii secţiilor de soluţionare a conflictelor de muncă.


Intră acum și în grupul de