Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu: „Nu cred ca Romania de astazi isi permite sa inchida scoli”


Intră acum și în grupul de

“Nu cred că o soluție este să închidem școlile”, a declarat, marţi, deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu. Într-o declaraţie politică susţinută în plenul Camerei Deputaţilor, parlamentarul sucevean şi-a exprimat convingerea că autoritățile se vor lupta pentru fiecare elev în parte se vor face eforturi la nivel local şi presiuni la nivel de Guvern astfel încât anul școlar 2014-2015 să nu înceapă sub presiunea unor desființări de unități școlare. “Nu sunt adepta construcțiilor în zadar, recunosc nevoia unui anume pragmatism și renunțarea la proiecte fără sfârșit, începute și abandonate de miniștri inconștienți și fără viziune, dar nu cred că România de astăzi își permite să închidă școli”, a spus Ardeleanu.

ardeleanu juramant 1

Potrivit deputatului democrat-liberal, autoritățile locale, în speță Primăriile, marea majoritate din fonduri mai mult decât modeste, au făcut și fac mari eforturi pentru reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ. “Ne-am convins însă cu toții că nici un primar, oricât de bine intenționat, de gospodar cum ne place nouă sa spunem în politică, de preocupat de Educație ar fi, nu poate face minuni. Căci tind să cred că în Educație e nevoie de un miracol. Mulți dintre primari, ordonatori de credite pentru școlile din localitățile pe care le conduc, privesc cu neputință și deznădejde, cum la nivel de Guvern nu se face nimic pentru Școala românească. Este incredibilă discrepanța dintre politica Guvernului condus de Victor Ponta, dintre politica de la nivel de Minister de resort condus de un ministru care are cu totul alte preocupări și politica unei Primării care oferă felia cea mai bogată din bugetul sărac pe care îl are către școală, Primărie care, deși cu frică de Dumnezeu, ia de la Biserică și dirijează fonduri tot către școală”, arată Sanda-Maria Ardeleanu.

În opinia sa, niciodată nu va fi prea mult când vine vorba de finanțarea învățământului românesc având în vedere lista lungă a nevoilor. “Nici unui copil, indiferent din ce cătun provine, nu i se poate lua dreptul la educație. Nici o școală nu e mai puțin importantă ca alta”, a ţinut să sublinieze parlamentarul sucevean.

 Ardeleanu a mai evidenţiat că “la nivel de Parlament, PDL susține cu demnitate și argumente un modest minim 5% din PIB pentru Educație și 1% pentru Cercetare prin Constituție”. Deputatul PDL consideră că această măsură ar fi o garanție că în România nu se vor închide școli, că unitățile de învățământ vor beneficia de modernizările necesare autorizării și că elevii vor face performanță sub îndrumarea unor cadre didactice corect remunerate. “Educația rămâne bunul cel mai de preț al unui stat, iar rezultatele elevilor români la examene, rata abandonului școlar, rata șomajului în rândul tinerilor absolvenți, nenumăratele acte de violență din școli, inclusiv cele desfășurate sub ochii cadrelor didactice resemnate, numărul dramatic de mare al cazurilor de eleve minore care rămân însărcinate, numărul scăzut al copiilor romi care termină o școală, arată că nu suntem pe un drum bun și ar trebui să ne împiedice să luam orice măsură care au putea îngrădi în vreun fel accesul la educație”, a atras atenţia parlamentarul sucevean.

 Ardeleanu a precizat că în județul Suceava, la începutul anului școlar 2013-2014, din 822 de unități școlare, aproximativ 600 nu dețineau autorizație de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică Suceava.


Intră acum și în grupul de