Ucraina nu este pregatita sa deschida, vineri, punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk


Intră acum și în grupul de

Deschiderea în regim internaţional a punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk prevăzută de autorităţile române pentru 19 septembrie nu se poate face încă întrucât partea ucraineană nu a realizat condiţii minimale pentru redeschidere.

Consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boiechko, a declarat, miercuri, că în ceea ce priveşte punctul de trecere a frontierei în regim internaţional Vicovu de Sus-Krasnoilsk, finalizat în partea română, este în atenţia autorităţilor ucrainene.

vasyl boeciko si paleiska

Potrivit acestuia, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, care provine din Cernăuţi, informat Ministerul de Externe ucrainean care, la rândul său a informat fiecare organ de stat care se ocupă cu redeschiderea acestui punct de trecere a frontierei în noua calitate de punct de trecere internaţional.

”Ce ştiu eu e că noi trebuie să facem ceva să corespundă acolo în punctul ucrainean. Partea dumneavoastră este bine pusă la punct”, a declarat Boiechko care crede că punctual de trecere a frontierei va fi deschis curând.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat vineri în conferinţă de presă că autorităţile sucevene au adoptat toate măsurile pentru ca punctul de trecere a frontierei să fie deschis în data de 19 septembrie. Sinescu a arătat că se aşteaptă şi o confirmare din partea părţii ucrainene pentru a se stabili de comun acord data la care acest punct va fi deschis.

 

Prefectul a mai explicat că în partea ucraineană punctul de trecere a frontierei este modernizat printr-un proiect care are ca durată 22 de luni, dar că se poate deschide şi în condiţiile actuale, existând discuţii în acest sens cu ambasada Ucrainei şi cu Ministerul de Externe ucrainean.

 

Premierul Victor Ponta a declarat în luna august că punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus va fi redeschis în luna septembrie. El a arătat că redeschiderea punctului de trecere a frontierei constituie un gest mai important pentru românii din Bucovina decât vorbele frumoase şi gesturile pompoase pe care aceştia le-au auzit de la autorităţile române în ultimii zece ani.

 

Punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Crasna, închis din 2010, a fost modernizat pentru trafic internațional rutier, alături de alte patru puncte, de la Ulma, Izvoarele Sucevei, Climăuți și Racovăț.

 

Lucrările de modernizare a celor cinci puncte de la frontiera cu Ucraina au fost încheiate de partea română în 2012, însă acestea nu sunt funcţionale în condiţiile în care autoritățile ucrainene nu au realizat lucrări de modernizare.

 


Intră acum și în grupul de