Nechifor cauta parteneri printre oamenii de afaceri suceveni pentru Safari Park Paltinoasa


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin I Nechifor, a declarat sâmbătă, în cadrul unei întâlniri organizată la CCI Suceava cu oamenii de afaceri suceveni la care a participat şi ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov, că Safari Park Păltinoasa ar putea fi un proiect în care să fie implicate şi firme sucevene.

nechifor sinescu valcov lungu (1)

Nechifor a spus că atrage atenţia fiecărui ministru care vine la Suceava, în acest caz a lui Darius Vâlcov, că în lipsa unei legi a parteneriatului public privat nu crede că se poate dezvolta ţara.

El a explicat oamenilor de afaceri că proiectele derulate de autorităţile locale şi de firmele private ar trebui să fie convergente şi să ducă la dezvoltare.

„Să facem şi dumneavoastră şi noi proiecte care nu se întâlnesc niciodată nu ajută. E nevoie de acţiuni convergente”, a spus Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că e nevoie şi de curaj al celor care iniţiază legi să adopte acest act normativ, la fel cum au făcut Spania, Portugalia şi Italia, ţări care au reuşit astfel să se dezvolte.

„Spania, Portugalia şi Italia s-au dezvoltat pentru că au avut curaj să adopte parteneriatul public privat ceea ce a permis proiecte comune şi s-au dezvoltat”, a spus Cătălin I Nechifor.

El a arătat că un proiect important unde s-ar putea aplica parteneriatul public privat este cel lansat de Consiliul Judeţean Suceava privind înfiinţarea Safari Park din Păltinoasa.

Nechifor a menţionat că într-un astfel de proiect firmele private ar putea cofinanţa alături de Consiliul Judeţean pentru ca să se poată atrage fonduri europene necesare finanţării acestui proiect turistic care va putea fi un pol de dezvoltare al judeţului.

Şi prefectul Florin Sinescu a vorbit în cadrul întâlnirii de parteneriat între public şi privat.

El a spus că nevoia de dezvoltare a fiecărui întreprinzător se poate realiza şi printr-un parteneriat deschi cu autorităţile locale, judeţene şi centrale.

Primarul Ion Lungu a declarat la rândul său că e nevoie de noi investiţii şi de crearea de noi locuri de muncă pentru ca şi bugetele localităţilor să depindă din ce în ce mai puţin de alocările din bugetul central.

El a explicat că în Suceava veniturile proprii au crescut, în medie, cu 3 la sută, an de an, dar că este încă insuficient şi crede că e nevoie ca o autoritate locală să aibă în construcţia bugetului cel puţin jumătate din sume provenite din venituri proprii.

Ion Lungu a mai spus că un parteneriat de tipul public-privat este funcţional la Suceava, făcând referire la centrala electro-termică a Bioenergy care produce acum energie termică la un preţ foarte mic şi a înlocuit producătorul vechi, Termica SA cu o centrală pe patent sovietic.

 


Intră acum și în grupul de