Schimbare profunda a gropii de gunoi a Sucevei in urma lucrarilor executate printr-un proiect european FOTO


Intră acum și în grupul de

Proiectul de închidere a şapte gropi de gunoi din judeţul Suceava finanţat cu 39 de milioane de lei se derulează potrivit contractului, iar la groapa de gunoi din Suceava lucrările avansează şi se apropie de finalizarea primei faze.

La groapa de gunoi a municipiului Suceava se ecologizează o suprafaţă de 10,5 hectare cu o cantitate de circa 753.000 de mc de deşeuri, iar până acum s-au executat lucrările de excavări şi relocări deşeuri şi se execută protecţia malului râului Suceava.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin I Nechifor, a inspectat joi şantierul deschis la proiectul de închidere a gropii de gunoi din Suceava unde a evaluat stadiul lucrărilor, precizând că se lucrează şi la închiderea celorlalte şase gropi de gunoi din judeţ.

La faţa locului s-a constatat că s-au executat mare parte din lucrările prevăzute în prima fază şi, în principal, s-a observat că mirosul pestilenţial din zonă a dispărut.

muncitori santier ciori groapa gunoi (7)

Anul viitor ar urma să se realizeze partea finală a proiectului cu straturi minerale de izolaţie, acoperire vegetală, instalarea sistemului final de colectare şi evacuare a apei scurse de la suprafaţă, şi finalizarea sistemului de extracţie a gazului şi instalarea rezervorului de condensare şi a instalaţiei de ardere.

Autorităţile estimează că întregul proiect va fi finalizat anul viitor, în luna august sau septembrie, cu aproximativ un an mai devreme decât termenul de 31 de luni în care trebuia să fie executată lucrarea.

Asocierea formată între firmele SUCT SA Suceava, Aglomacha Empresa Constructora SA Spania şi Consul ABC SRL Iaşi execută lucrările pentru închiderea celor şapte depozite de gunoi care sunt în prezent în Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.

muncitori rau lsantier

Valoarea contractului este de 39,4 milioane de lei, iar proiectul este inclus în Sistemul de Management Integrat a Deşeurilor din judeţul Suceava, care este finanţat prin POS Mediu cu suma de 218,04 milioane de lei.

În paralel se lucrează la deschidere a două depozite ecologice de deşeuri, unul la Moara, iar altul pe Mestecăniş.

La depozitul de la Moara se fac deja probele la staţia de epurare a levigatului şi ar putea fi dată în funcţiune în scurt timp, iar la cea de pe Mestecăniş se continuă lucrările care au fost întârziate din cauză că în zonă a fost depistată muniţie şi a fost nevoie de intervenţia unei firme pirotehnice specializate, dar şi din cauza vremii nefavorabile ţinând cont că depozitul se construieşte la altitudine.

Chiar dacă cele două depozite noi ar fi finalizate ele nu ar putea fi funcţionale întrucât nu există operator selectat care să le administreze.

CJ Suceava nu poate organiza licitaţie pentru desemnarea operatorului pentru că legislaţia în domeniu a fost modificată de Uniunea Europeană, iar România nu a modificat legea în concordanţă cu prevederile europene.

apa ceata excavator

Preşedintele CJ Suceava declara recent că ar putea lua în calcul înfiinţarea unei firme care să devină operator pentru cele două depozite, dar un asemenea proiect devine riscant în condiţiile în care nici în prezent primăriile din judeţ nu contribuie cu fonduri pentru cofinanţarea proiectului aşa cum este prevăzut în contractul de finanţare a acestui proiect european.

Cel mai probabil, autorităţile vor adopta o soluţie de tranzit, cu înfiinţarea unui serviciu public care să gestioneze proiectul de management al deşeurilor din judeţ urmând ca, după ce se modifică şi legislaţia conform normelor europene, să fie încredinţat, prin licitaţie, unui operator privat.


Intră acum și în grupul de