Directia Silvica Suceava a castigat procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, in cursul zilei de joi, ca nefondat, recursul declarat de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei faţă de decizia Curţii de Apel Cluj care, și ea la rândul ei, a respins, în urmă cu un an, retrocedarea unei suprafețe de 166.000 de hectare de pădure revendicate de FBORB.

ICCJ a judecat recursul formulat de Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei (FBORB) şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor faţă de decizia din 13 noiembrie a Curţii de Apel Cluj, decizia instanţei supreme fiind irevocabilă, în conditiile in care Curtea de Apel Cluj a respins cererea Fondului Bisericesc de retrocedare a 166.000 de hectare de pădure.

Curtea de Apel Cluj a respins în noiembrie 2013 ca nefondat apelul FBOB împotriva sentinei din 13 martie 2007 a Tribunalului Suceava.

ips Pimen 1
IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor

 

Reamintim că procesul prin care Fondul Bisericesc revendică peste 166.000 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, aflat pe rolul Curţii de Apel Cluj, a fost suspendat la sfârşitul anului 2012, în condiţiile în care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu a achitat partea sa de 1,2 milioane de lei din avansul pentru realizarea unei expertize solicitată de instanţă, probă care era solicitată de Regia Naţională a Pădurilor (RNP).

 

Decizia de suspendare a procesului a fost atacată de Arhiepiscopie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis, în aprilie 2013, reluarea procesului la Curtea de Apel Cluj.

 

Premierul Victor Ponta a declarat, în primăvara anului trecut, la un post de televiziune că soluţia pe care o susţine în cazul litigiului cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor este ca pentru monumentele istorice ale Bisericii din Bucovina să fie alocate fonduri din veniturile Direcţiei Silvice Suceava de pe respectiva suprafaţă de pădure, soluţie respinsă însă de IPS Pimen Suceveanul.

 

 


Intră acum și în grupul de