Monica Tatoiu: „Aveți o problema la Suceava. Orasul nu are identitate. Voi sunteti primii care veti fi sacrificați pe altarele intereselor economice ale Uniunii Europene”


Intră acum și în grupul de

Celebra femeie de afaceri Monica Tatoiu s-a aflat în cursul acestei săptămâni la Suceava, unde a fost invitată la un eveniment dedicat studenților.

Miercuri, 4 martie, Asociația Studenților Implicați în Dezvoltarea Carierei (A StI DC) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a organizat conferința „Career Advice for Students” cu tema „Viitorul depinde de tine”, la care au luat parte invitați de seamă din mediul de afaceri sucevean, Ștefan Ivan Țugui – membru fondator Toastmasters Suceava, Alexandru Șcheul – manager general Killer și Andrei Valașciuc –  director Thea for kids. Invitat special la eveniment a fost Monica Tatoiu, om de afaceri consacrat, care a condus compania Oriflame România din anul 1996, când compania suedeză de cosmetice și-a lansat activitatea în țara noastră, până în anul 2006.

Monica Tatoiu a venit în fața studenților suceveni oferindu-le sfaturi și răspunsuri la dilemele referitoare la pașii către reușita în carieră și și-a împărtășit impresiile despre societatea civilă și despre cum a găsit orașul Suceava în această primăvară.

monica tatoiu (2)

„M-am dus ieri (n.r. – marți) la Cetate și am făcut poze. Cât de prost au lucrat la uși, cum au pus spuma poliuretanică, cum au pus gardurile alea de metal, unde se vede sunt vopsite, unde nu, sunt deja ruginite. Și în aprilie se taie panglica”, s-a arătat nemulțumită Monica Tatoiu de mersul lucrărilor la Cetatea de Scaun.

Ea le-a precizat studenților că i-ar fi plăcut să lucreze în administrație, din acest motiv a candidat în 2004 pentru postul de primar al Capitalei.

„Mi-ar fi plăcut să fac ordine în cadastrul parcurilor din București, de asta am candidat în 2004 la Primărie. În România nu poți numai să vrei să faci treabă. Trebuie să te asociezi politic, ori acolo sunt compromisuri”, a susținut Tatoiu.

Ea a mai arătat că Suceava este un oraș fără identitate, care se pierde prin distrugere. „Aveți o problemă la Suceava. Orașul nu are identitate. Aseară am vrut să văd niște clădiri vechi. Are mai puțină identitate decât Rădăuțiul sau Romanul, exact ca la București, dar la București, prin centru, arhitecții nu au putut să ia șpagă chiar pentru distrugerea orașului. Dar aici, nu are identitate orașul. Suceava este Cetatea de Scaun a Moldovei și văd numai sticlă”, a mai spus femeia de afaceri.

O rezolvare în acest sens ar trebui să vină, în opinia femeii care a condus una dintre cele mai de succes afaceri din România, din partea societății civile, care ar trebui să intervină și să salveze comunitatea în care trăiește.

monica tatoiu (1)

„Voi, prin societatea civilă, trebuie să vă salvați orașul pentru că Suceava este inima Bucovinei. Păi chiar nu aveți nimic de spus? Nu există nu se poate! Nu există decât lene. Lumea se schimbă prin participarea societății civile. Întâi salvezi copacul de lângă casa ta. La țară, înainte să te vaiți că nu îți dă statul, îți cureți în fața casei. Știți câte sate am văzut aici, în Moldova, cu șanțurile blocate? Case frumoase, garduri frumoase, și dincolo de gard unu nu și-a săpat. Câteva sate le-am văzut pe lângă Rădăuți, dar în rest, dacă vin ploile în martie, aprilie, o să plângă la televizor că le-a inundat casa? Deci, fiți responsabili. Încă o dată vă spun: statul, indiferent că e în America sau în Germania, nu poate să facă ce trebuie să facă comunitatea”, i-a atenționat pe studenți Monica Tatoiu.

În finalul discursului său, Tatoiu a atins o problemă sensibilă, susținând că „Moldova este piatra de moară pe gâtul Uniunii Europene”, fiind regiunea de sacrificiu a Uniunii Europene în cazul agravării situației conflictuale dintre Rusia și Ucraina.

monica tatoiu (3)

„Moldova este piatra de moară pe gâtul Uniunii Europene, cea mai săracă regiune, și va fi prima dacă va fi nevoie să se negocieze federalizarea României. Nu e de joacă. Voi sunteți primii care veți fi sacrificați pe altarele intereselor economice ale Uniunii Europene”, a concluzionat Tatoiu.

 

 


Intră acum și în grupul de