Durata medie de solutionare a unui dosar la Curtea de Apel Suceava e de 104 zile


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Curţii de Apel Suceava, judecător Maria Andrieş, a declarat, joi, că indicatorii statistici ce reflectă activitatea acestei instanţe în anul 2014 au evidenţiat o scădere a volumului cauzelor intrate, scăderea semnificativă a stocului de dosare şi menţinerea operativităţii la aceleaşi valori ca în anul 2013.

Magistratul sucevean a spus într-o conferinţă de presă că, în anul 2014, numărul total de cauze aflate pe rolul instanţei a scăzut cu 23,47 la sută faţă de anul precedent, de la 22 152 de dosare de soluţionat în 2013, la 16 954 de dosare de soluţionat în 2014.

“Acesta a fost primul an în care volumul de activitate a scăzut, după ce în perioada 2010-2013 pe parcursul anului 2014 volumul cauzelor intrate a crescut semnificativ de la an la an”, a spus preşedintele Curţii de Apel Suceava.

Ea a precizat că din perspectiva numărului total al dosarelor de soluţionat, Curtea de Apel Suceava se situează pe locul şase în ierarhia celor 15 curţi de apel din ţară în condiţiile în care CA Suceava are în circumscripţie doar două tribunale, din Suceava şi din Botoşani, în timp ce celelalte curţi de apel au în circumscripţie trei sau chiar patru tribunale.

Preşedintele Curţii de Apel Suceava a spus că numărul de dosare nou intrate pe rolul instanţei a scăzut cu 5,94 la sută în 2014.

Magistratul sucevean a precizat că din volumul total al cauzelor de soluţionat, de 16 954 de dosare, magistraţii Curţii de Apel au soluţionat în 2014 14 232 de dosare, stocul de dosare rămase nesoluţionate la sfârşitul anului 2014 a fost de 2722 de dosare, în scădere cu 19,44 la sută faţă de 2013.

“Operativitatea instanţei s-a menţinut aproximativ la aceleaşi valor ca în anul precedent, instanţa înregistrând o operativitate de 84,69 la sută, situânduse astfel pe locul trei pe ţară”, a spus preşedintele Curţii de Apel Suceava.

Judecătorul Maria Andrieş a spus că şi în 2014 instanţa s-a confruntat cu un volum mare de activitate.

Ea a explicat că intrarea în vigoare a noilor coduri civil, de procedură civilă, penal şi de procedură penală “a generat şi va genera un efort de studiu şi analiză cu totul excepţional, noutăţile propuse prin aceste opere normative fiind întrecute doar de amploarea lor cantitativă”.

“Respectarea standardelor de calitate de către un judecător aflat în situaţia de a absorbi imensa masă normativă pe care aceste noi reglementări o propun, cât şi transpunerea ei în practică, de a studia şi judeca dosarele, apoi de a redacta hotărârea, într-un număr foarte ridicat de procese, reprezintă, indiscutabil, un efort foarte mare, menţinerea unui echilibru ţinând doar de aptitudinile personale, esenţiale, ale fiecărui judecător, de măsura implicării lui profesionale şi a devotamentului său, de nivelul înzestrării sale pentru profesie”, a spus preşedintele Curţii de Apel Suceava care a adăugat că judecătorii de la instanţele din circumscripţia Curţii de Apel Suceava au reuşit să facă faţă acestor provocări.

Magistratul sucevean a spus că durata medie de soluţionare a unei cauze de la înregistrarea ei pe rolul instanţei până la închiderea dosarului este de 104 zile, din care 84 de zile reprezintă perioada până la pronunţarea hotărârii, iar 21 de zile este perioada de redactare a hotărârii.


Intră acum și în grupul de