FOTO Picnic poetic francofon Haikunoi, in fata la USV


Intră acum și în grupul de

picnic poetic francofon (12)

În parcul din fața corpului A al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a avut loc marți, în jurul prânzului, un picnic poetic francofon la care au participat elevi, studenți și profesori pasionați de limba franceză.

Evenimentul s-a desfășurat concomitent în peste 25 de orașe din România, fiind organizat de Ambasada Franței și de operatorul său cultural din România, Institutul Francez.

Picnicul poetic francofon le-a testat imaginația tinerilor elevi și studenți participanți, fiecare având sarcina de a scrie haiku-uri în limba franceză pe care să le posteze ulterior pe rețeaua de socializare Facebook.

„Este un picnic poetic francofon, picnic pentru că suntem în Parcul Universității și ne bucurăm astăzi de soare, francofon pentru că toți studenții și elevii vor folosi limba franceză pentru a-și exprima gândurile și sentimentele și poetic pentru că modul de prezentare va fi un haiku”, ne-a declarat unul dintre organizatorii evenimentului de la Suceava, lect.univ.dr. Camelia Biholaru.

Potrivit universitarului sucevean, haiku-ul este o forma poetică, genul cel mai scurt din lume, ce conține 17 silabe, fiind aranjat în 5-7-5 picioare sau 5-7-5 silabe și reprezintă o artă a elipsei și a sugestiei.

„Ei (n.r. – studenții) nu vor trebui să spună ceea ce gândesc, ci doar să sugereze, așa cum așezi un pliculeț de ceai într-o cană cu apă și simți parfumul, vezi culoarea, aștepți să-și elibereze toată aroma. Asta trebuie să facă și cititorul. Să descopere ulterior în haiku toată frumusețea, uimirea, bogăția, emoția pe care o transmite”, a mai spus Biholaru.

Participanții și-au scris gândurile pe bilețele de hârtie, foi de flipchart, baloane și chiar pe evantaie.

„Am folosit forma de evantai pentru că Paul Claudel, cel care a scris niște haiku-uri foarte cunoscute în Franța, a fost ambasador în Japonia, și-a publicat prima culegere folosind efectiv evantaiele. A colaborat cu un pictor japonez, în stânga era pictograma japoneză caligrafiată și în dreapta versul francez”, a susținut lect.univ.dr. Camelia Biholaru.

După ce au compus haiku-urile, elevii și studenții au publicat creațiile pe Facebook, iar cele mai bune vor fi selectate și publicate într-o culegere care va fi lansată în iunie, la Institutul Francez din București.


Intră acum și în grupul de