Sucevenii care fac grătare în zonele consacrate riscă amenzi de până la 5000 de lei. Nici una din zonele respective nu e amenajată pentru picnic


Intră acum și în grupul de

gratar picnic

Nici una dintre zonele în care sucevenii fac grătare la marginea unor păduri de pe trasee ale unor drumuri din judeţ nu sunt amenajate de primării, conform Legii picnicului, condiţii în care cei care fac grătare în astfel de zone riscă amenzi cuprinse între 100 de lei şi 5000 de lei.

Cum vremea a început să fie propice ieşirilor la iarbă verde, mulţi suceveni se pregătesc deja să meargă în zonele consacrate pentru a face grătare, dar potrivit Legii picnicului se sancţionează cu amendă între 1000 şi 3000 de lei cei care fac grătare „în afara zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic şi/sau a zonelor indicate pentru activităţile de picnic”.

Amenzi între 100 şi 500 de lei sunt aplicate pentru distrugerea panourilor informative, sau depunerea neselectivă a deşeurilor, între 200 şi 2000 de lei pentru aruncarea deşeurilor în alte locuri decât cele stabilite, între 2000 şi 5000 de lei pentru aprinderea focului în alte locuri decât cele amenajate, iar între 300 şi 3000 de lei pentru necurăţarea locului unde s-a făcut foc, pentru aruncarea de ţigări aprinse şi pentru nerespectarea ordinii publice.

gratar 3

Locuri consacrate unde sucevenii fac grătare sunt pe marginea unor drumuri lângă pădure, între Suceava şi Gura Humorului la Ilişeşti, la Păltinoasa în apropierea pădurii, între Suceviţa şi Pasul Palma, sau pe marginea drumului care urcă spre Masivul Rarău, ori în zona Valea Putnei.

Primăriile încă nu au amenajat aceste zone ca zone de picnic deşi legea prevede că „autoritatea publică locală sau centrală care administrează zone de afluenţă publică consacrate are obligaţia de a prevedea în bugetul propriu sumele necesare asigurării condiţiilor de funcţionare a acestora”, iar sancţiunile sunt cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei pentru neamenajarea locurilor de picnic.

În municipiul Suceava s-au amenajat trei astfel de zone, una la iazurile din fosta gospodărie a PCR, una în Zamca lângă cartrodom, iar în Burdujeni lângă pădurice, a explicat primarul Ion Lungu.

În schimb, în zonele de pe marginea DN 17 în zona Ilişeşti, pe  DN 17 A la Suceviţa sau DN 2 E la Păltinoasa nu au fost amenajate asemenea locuri.

Primarul comunei Păltinoasa, Cristian Carpiuc, susţine că nu are bani pentru amenajarea unui loc de picnic pentru că situaţia financiară a Primăriei este dezastruoasă, iar prioritar este să achite datoriile către firmele de construcţii care au lucrat la două şcoli din comună, una fiind dată în folosinţă în 2009 şi la care mai sunt de achitat facturi restante în sumă de 170.000 de lei şi una executată 99 la sută şi la care sunt de achitat peste 600.000 de lei.

Mici picnic gratar

„Nu avem bani de salarii şi fără rectificare în iunie-iulie, închidem Primăria şi mergem acasă”, a spus primarul care a menţionat că faţă de 2012, alocarea bugetară a fost cu 1,1 milioane de lei mai mică.

În comuna Ilişeşti, primarul Florinel Avăsăloaie, susţine că locurile unde se face grătar pe marginea drumului, sub pădure, e în mare parte proprietate privată.

El a arătat că în comună a delimitat şi îngrădit locul unde se poate face picnic şi că urmează să reia forajele pentru a asigura şi apa necesară.

În zona amenajată pentru picnic ar urma să fie montate şi câteva mese.

 

În ceea ce priveşte locul consacrat de picnic de lângă pădure de pe marginea DN 17, el susţine că majoritatea terenului e proprietate privată.

„Se fac grătare pe sub pădure, dar acolo, în mare parte e proprietate privată”, a spus primarul.

Nici în comuna Suceviţa nu au fost amenajate locuri speciale de picnic, iar pe marginea drumului spre Pasul Palma primarul Dorin Pânzar spune că zona aparţine Direcţiei Silvice.

O zonă de picnic este amenajată pe masivul Rarău, într-o poiană, pe marginea drumului spre Pietrele Doamnei, unde sunt patru locuri de grătar, apă de izvor şi locuri pentru depus deşeurile.

Directorul adjunct al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, a declarat că, prin legea picnicului unităţile administrativ teritoriale sunt obligate să amenajeze locuri de picnic.

„Nu a făcut nimeni nimic în zonele consacrate de picnic”, a spus Solovăstru care a menţionat că aceste zone de picnic trebuie delimitate prin hotărâre de consiliu local, să fie amenajate vetre de foc, parcări, zone de salubrizare, să aibă asigurată pază şi contract de salubrizare, iar fondurile pentru asigurarea condiţiilor de funcţionare trebuie asigurate de autoritatea locală.

Solovăstru a subliniat că va fi asigurat personal silvic pentru patrulări în zonele expuse în vederea prevenirii incendiilor şi a supravegherii vânatului şi să nu se arunce resturi în fond forestier.

gratar 1

 


Intră acum și în grupul de