65 de cazuri de scarlatină au fost înregistrate în judeţul Suceava de la începutul acestui an


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că, în ultima perioadă, se diagnostichează cazuri de scarlatină, o boală care apare în rândul preşcolarilor mari şi al şcolarilor, iar de la începutul anului şi până în prezent s-au raportat 65 de cazuri de scarlatină.

“Orice spital de boli infecţioase, orice medic care pune acest diagnostic trebuie să raporteze cazul la DSP.  Înţelegem îngrijorarea părinţilor, dar îi asigur pe părinţi că se iau toate măsurile care se impun în astfel de situaţii, nu trebuie să ne alarmăm foarte tare. Este o boală a copilăriei care corect tratată nu produce urmări, nu lasă sechele asupra copiilor şi nu reprezintă un pericol nici pentru contacţii acestuia din colectivitate”, a explicat Zorescu.

elevi prima zi de scoala 3

Ea a spus că personalul medical din cabinetele de medicină şcolară, care funcţionează în toate oraşele din judeţ, este instruit şi cunoaşte măsurile care se iau în astfel de situaţii.

“În principal, se impune dezinfecţia sălii de clasă dacă este vorba de un şcolar sau a spaţiului în care a activat copilul în ultima perioadă şi o supraveghere clinică atentă a contacţilor, adică un triaj medical al copiilor din acea colectivitate”, a precizat medicul epidemiolog sucevean.

Zorescu a arătat că DSP Suceava intervine prin alte măsuri specifice, atunci când sunt înregistrate cel puţin trei cazuri într-o anumită colectivitate.

“S-a stabilit intervenţia doar în aceste focare, pentru că impune nişte costuri. De aceea, nu la orice caz singular, izolat, intervenim cu recoltarea de exudate de la contacţi”, a precizat medicul sucevean.

Ea a spus că nu sunt înregistrate focare de boală, ci cazuri sporadice.

“În municipiul Suceava, spre exemplu, de la începutul anului, am înregistrat în luna ianuarie, un caz la Grădiniţa 1,2,3 şi unul la Grădiniţa Filadelfia, apoi până în luna aprilie nu am mai avut cazuri în Suceava. În aprilie am avut câte un caz la Grădiniţa Guliver, la Grădiniţa Filadelfia şi unul la Grădiniţa 1,2,3. Acum, mai recent, în luna mai am avut şapte cazuri în municipiul Suceava dintre care unul la Grădiniţa 1,2,3, două cazuri la Grădiniţa ABC, unul la Grădiniţa Prichidelul, un caz la Şcoala nr. 3 şi un caz la Şcoala Generală nr. 4”, a mai spus Zorescu.


Intră acum și în grupul de