„Ziua Mondială fără Tutun” va fi marcată în patru licee din municipiul Suceava


Intră acum și în grupul de

Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava, se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel local, de activităţi de informare – sensibilizare  – conştientizare în mediul şcolar la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” şi Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu” Suceava.

Potrivit subcomisarului de poliţie Simona Sidoriuc, în fiecare an, în data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin institutiile naţionale responsabile de monitorizarea şi implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marchează Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun și pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.

Ziua Nationala fara Tutun

Pentru Ziua Mondială Fără Tutun 2015, O.M.S. face apel către toate țările de a lucra împreună pentru a reduce/stopa comerțul ilicit cu produse din tutun, acesta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sănătate, juridice şi economice, de guvernare și de luptă împotriva corupției.

Piața ilicită a tutunului poate fi responsabilă, potrivit studiilor, corelate cu informațiile furnizate de comunitatea vamală internaţională, pentru cel puţin una din 10 ţigări consumate la nivel mondial. În fiecare an, Uniunea Europeană și statele sale membre, conform datelor furnizate de Comisia Europeană, pierd peste 10 miliarde euro din venituri fiscale și vamale.

Consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600 000 sunt nefumători.

Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina, direct sau indirect, mai mult de 8 milioane decese în fiecare an, iar mai mult de 80% din aceste decese vor fi înregistrate în țările slab dezvoltate.

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, A.N.A. susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele asociate fumatului.

Asftfel, marcarea acestui eveniment în anul 2015 se va realiza prin continuarea campaniei anterioare, iniţiate de către Agenţia Naţională Antidrog cu ocazia marcării Zilei Naţionale împotriva Fumatului – Ajută-mă să cresc sănătos!

În cadrul campaniei din noiembrie 2014, au fost realizate peste 400 de activităţi de prevenire a consumului de tutun în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos în instituţii de învăţământ, având ca beneficiari peste 20.000 de copii şi tineri, 3 activităţi tip flash-mob cu participarea a peste 300 beneficiari (elevi, părinţi, voluntari) şi peste 30 de activităţi de informare publică desfăşurate în parcuri, cafenele, centre comerciale, adăposturi sociale, spitale, centre de plasament, biblioteci având ca beneficiari peste 5000 membrii ai comunităţilor locale.

Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetățenii europeni: doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuși la fum de tutun la locul de muncă, față de media europeană de 72%, deși de 7 ani legea permite fumatul la locul de muncă doar în camere special amenajate, separate și izolate.


Intră acum și în grupul de