Municipiul Suceava va fi gazda Festivalului Mondial de Film UNICA, în 2016


Intră acum și în grupul de

Peste 300 de persoane din toată lumea sunt așteptate, anul viitor, la Suceava, pentru a participa la cel de-al 78-lea Festival Mondial de Film UNICA.

Acesta se va desfășura, în municipiul Suceaa, în perioada 19-26 august 2016, și va avea și un puternic caracter turistic.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vineri, 29 mai, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, vicepreședintele Asociației Naționale a Cinecluburilor din România pentru relațiile internaționale și purtător de cuvânt, ing. Emil Mateiaș, a declarat că Festivalul UNICA se organizează în fiecare an, în diferite țări, evenimentul fiind destinat cineaștilor amatori, independenți, școlilor de film și tinerilor regizori profesioniști până la vârsta de 28 de ani.

festivalul unica (1)
De la stânga la dreapta, prof. Viorel Ieremie, coordonator al Clubului „VideoART” din cadrul Colegiului „Petru Rareş”, prorectorul USV, prof.univ.dr.ing. Mihai Dimian, primarul mun. Suceava, Ion Lungu, Președintele Festivalului UNICA, Georges Fondeur, vicepreședintele ANCR, ing. Emil Mateiaș.

El a mai spus că încă de la apariția cineamatorismului în România, în 1957, a existat mereu dorința ca și țara noatră să devină membră UNICA, iar cu toate eforturile depuse, acest lucru s-a realizat abia în 2010.

„Festivalul de Film UNICA nu este un festival de film obișnuit. Nu este ca festivalurile internaționale, la care se trimit, eventual, filme prin poștă. La acest festival participă de regulă de la 200 la 300 de persoane”, a spus Emil Mateiaș care a explicat că UNICA este o trambulină de lansare în lumea filmului profesionist a tinerelor talente, a cineaștilor individuali care nu au prilejul de a se face cunoscuți pe plan internațional.

Emil Mateiaș a mai spus că s-a ales municipiul Suceava ca loc de desfășurare a evenimentului având în vedere faptul că la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava funcționează Clubul de film „VideoART”.

„Am făcut o alegere foarte fericită. Atâta sprijin n-am sperat să avem. La fel și comitetul UNICA. Este un lucru extraordinar că în România există încă atâta interes pentru film”, a remarcat Emil Mateiaș.

Acesta a ținut să precizeze că participanții își vor asigura toate cheltuielile legate de deplasare, fapt ce va ajuta și economia locală.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a fost desemnat președinte de onoare al Festivalului Mondial de Film UNICA, va participa la ediția din acest an a festivalului care va avea loc la Sankt Petersburg, în Rusia, pentru a prelua steagul competiției și pentru a-l aduce la Suceava.

Totodată, edilul orașului a primit în cadrul conferinței de presă de vineri „insigna aurită a Festivalului UNICA”.

festivalul unica (4)
Ion Lungu alături de Președintele Festivalului UNICA, Georges Fondeur.

Ion Lungu a ținut să spună că evenimentul de anul viitor se datorează în special prof. Viorel Ieremie, coordonator al Clubului „VideoART” din cadrul Colegiului „Petru Rareş” și al ing. Emil Mateiaș, vicepreședintele ANCR, fiind onorat să fie desemnat președinte de onoare al Festivalului UNICA.

„Este o onoare pentru orașul nostru să găzduiască un asemenea eveniment, este o onoare pentru orașul nostru ca astăzi, să avem la Suceava, delegația atât de importantă a comitetului UNICA, din foarte multe țări europene”, a spus Ion Lungu.

El a mai arătat că acest festival se dorește a fi și un eveniment de promovare a turismului, explicând că la data la care va avea loc evenimentul aeroportul va fi funcțional, iar cel mai important obiectiv turistic din municipiul Suceava, Cetatea de Scaun a Sucevei, va fi complet reabilitat.

Și Președintele Festivalului UNICA, Georges Fondeur, a susținut că localitatea de desfășurare a festivalului a fost bine aleasă, că UNICA a luat ființă în 1937, un număr de 32 de țări de pe 5 continente fiind parte a uniunii internaționale de cinema.

Fondeur a mai spus că UNICA este singura organizație din cadrul UNESCO care nu face filme comerciale, printre scopurile festivalului fiind și posibilitatea participanților de a lua contact cu tradițiile, cultura și ospitalitatea țării organizatoare.

În anul 2013, la Congresul de la Fieberbrunn (Austria), Asociația Națională a Cinecluburilor din România (ANCR) a propus ca UNICA 2016 să fie organizată în România. La concurență cu alte trei țări, țara noastră a primit majoritatea de voturi în veserea organizării acestui festival.

Până pe 31 mai 2015, o delegație a Comitetului UNICA, formată din nouă reprezentanți, din opt țări, va vizita Suceava și va lua cunoștință de stadiul și condițiile de organizare a Festivalului. Totodată, delegația va vizita obiectivele și traseele turistice pe care le vor putea vedea și participanții la festival.

Intrarea la festival va fi gratuită.


Intră acum și în grupul de