Președintele Proanimals Tina îi scrie lui Ion Lungu: Suntem dispuşi să ne ocupăm în continuare de adăpost


Intră acum și în grupul de

Președintele Asociației Proanimals Tina, Ralf Trautmann, a trimis o scrisoare deschisă adresată primarului Sucevei, Ion Lungu, dar și viceprimarului Lucian Harșovschi.

În scrisoarea deschisă pe care Trautmann a trimis-o și redacției NewsBucovina se arată că președintele Proanimals Tina nu poate să preia răspunderea pentru acţiunile iubitorilor de animale din ţară şi din străinătate şi nici nu le poate influenţa.

Claudiu Dumitriu (stânga) - vicepreședintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor și Ralf Trautmann (dreapta) - președindele „Proanimals Tina”
Claudiu Dumitriu (stânga) și Ralf Trautmann (dreapta) – președindele „Proanimals Tina”

De asemenea, Ralf Trautmann a explicat că înțelege efortul municipalității de a scăpa de câinii de pe stradă, dar în cazul în care eutanasierile vor continua, donaţiile din Germania se vor micşora şi nu se va mai putea asigura funcţionarea adăpostului pentru câini.

Tot în scrisoarea adresată șefilor municipalității, noul președinte al Asociației Proanimals Tina menționează că pentru a reduce numărul de patrupede din Suceava asociația va desfăşura un program de adopţii „nemaiîntâlnit până acum”.

Redăm integral scrisoarea pe care președintele Asociației Proanimals Tina, Ralf Trautmann, a trimis-o primarului Sucevei, Ion Lungu, viceprimarului Lucian Harșovschi, dar și redacției NewsBucovina.

consiliu local proanimals tina

„Mult stimate domnule Lungu, mult stimate domnule Harșovschi,

ne pare rău că zilele trecute au avut loc atacuri la persoană şi au fost proferate insulte la adresa membrilor administraţiei locale a oraşului Dvs. Cu toată înţelegerea pentru o reacţie din partea iubitorilor de animale pe plan naţional şi internaţional faţă de eutanasierea a doi câini bătrâni, dar sănătoşi dispusă de Dvs., modalitatea acestei reacţii a fost neavenită. Cu siguranţă că se poate protesta, dar familiile persoanelor vizate, de exemplu, nu ar trebui implicate. În calitate de preşedinte al Asociaţiei „Proanimals Tina” şi de trezorier al „Suceava Memory of Tina e.V.” mă distanţez de aceste persoane şi de acţiunile lor. Vă asigur că nici un membru al Proanimals Tina nu a participat la aceste acţiuni. Pur şi simplu nu pot să preiau răspunderea pentru acţiuni ale iubitorilor de animale din ţară şi străinătate şi nici nu le pot influenţa.

În viitor asemenea neînţelegeri, cum au existat aici în mod evident pe lângă erorile legale clare ale medicului veterinar, ar trebui evitate printr-o cooperare bine definită.

Vă înţeleg efortul de a elibera străzile de numărul mare de căini. Acesta este unul dintre obiectivele mandatului pentru care aţi fost ales, şi este şi un drept al cetăţenilor din Suceava. Totuşi lansez un apel la adresa administraţiei locale ca acest deziderat să fie atins pe cale umană deoarece această problemă este cauzată de oameni şi nu este vina câinilor că omul este supus greşelii. Dacă vor avea loc în continuare eutanasieri la Suceava, donaţiile din Germania se vor micşora şi nu se va mai putea asigura funcţionarea adăpostului pentru câini. De asemenea este îndoielnic dacă alte organizaţii vor prelua de exemplu castrarea gratuită a câinilor cu stăpân, măsură pe care o considerăm ca fiind cea mai importantă în rezolvarea problemei câinilor. Valul de pui provenind dinspre stăpânii privaţi de câini trebuie oprit, altfel niciodată nu se va sfârşi nenorocirea.

Cooperarea dintre administraţia locală şi iubitorii/protectorii de animale a fost una deosebit de constructivă în ultimele 7 luni, şi datorită eforturilor domnilor Lungu şi Harșovschi.

Pentru a reduce numărul de animale vom desfăşura un program de adopţii nemaiîntâlnit până acum. În ultimul an au fost adoptaţi 426 de câini în Germania. În acest an deja 222 de căini au părăsit România cu destinaţia Germania, iar alţi 85 urmează în luna aceasta. Am dori foarte mult să creştem în anul 2015 numărul adopţiilor din 2014. Pentru aceasta avem nevoie însă de ceva sprijin, de exemplu în ceea ce priveşte cheltuielile medicale. Un asemenea sprijin conţine, printre altele, un contract ferm de cooperare între municipalitatea Suceava şi Asociaţia Proanimals Tina. Din punctul nostru de vedre proiectul de contract existent este bun deoarece prin acesta răspunderea este preluată în egală măsură de municipalitate şi de [asociaţia de] protecţia animalelor.

Cu această ocazie doresc să îi mai mulţumesc o dată înlocuitorului meu oficial în cazul absenţei mele, domnului Claudiu Dumitriu, pentru negocierea constructivă a proiectului de contract. În calitate de preşedinte a Proanimals Tina garantez respectarea tuturor punctelor contractului de către asociaţie. Suntem dispuşi să ne ocupă în continuare de adăpost, să îl îmbunătăţim şi mai ales să reducem numărul animalelor. Acest lucru ar trebui să ne reușească împreună, pas cu pas. Suntem de părere că este posibil de redus efectivul normal de câini la 500 într-un interval de 6-12 luni, cu condiţia să lucrăm împreună la implementarea soluţiei. Ca urmare, contractul ar trebui să aibă o durată de cel puţin 1 an. Protecţia animalelor este o acţiune de durată, pe termen lung şi nu trebuie practicată prin iniţiative orbeşti nici de către iubitorii de animale şi nici de către cetăţenii şi administraţia oraşului. Luaţi o decizie bună pentru viitorul oraşului Dvs., renunţaţi la eutanasieri, pentru că numai eutanasia cu indicaţie medicală efectuată de către medicii noştri veterinari, deopotrivă cu adopţiile şi cu acţiunile de castrare în masă a câinilor cu stăpân reprezintă singura soluţie raţională pentru problema câinilor cu care vă confruntaţi.

Până în prezent oraşul Suceava s-a bucurat de un renume bun în Europa, deoarece problema câinilor era gestionată în mod raţional. Timp de mulţi ani doamna dr. Schulz împreună cu asociaţiile BMT e.V. şi Proanima au fost garanţia pentru îngrijirea şi gestionarea câinilor. Dorim să ne continuăm drumul împreună cu Dvs., întru bunăstarea câinilor şi a oraşului Suceava.

Şi un cuvânt adresat iubitorilor locali de animale. Vă rugăm sprijiniţi-ne în derularea proiectului nostru şi menţineţi critica în limite obiective şi respectuoase, indiferent împotriva cui se îndreaptă. Şi eu şi soţia mea suntem numiţi ucigaşi de animale, ceea ce nu suntem. Asociaţia noastră germană „Suceava Memory of Tina e. V.” este o organizaţie non-profit, deci toţi participanţii din Germania lucrează gratuit. Venim în ţara Dvs. pentru a ajuta la dezvoltarea protecţiei animalelor şi ne aşteptăm în mod corespunzător la relaţii civilizate ale tuturor participanţilor între ei. Pentru noi este alarmant că iubitorilor de animale li se reproşează că ar urmări realizarea de profituri.

Câteva observaţii referitoare la reproşurile de proastă gestionare a adăpostului şi privitoare la numărul mare de câini morţi în adăpost. În perioada de la 15.09.2014 până la 31.05.2015 numărul animalelor moarte din cauza bolilor şi a incidentelor de muşcături este de exact 650, iar numărul câinilor eutanasiaţi urmare a indicaţiei medicale este de 218. Dintre cei peste 2000 de câini capturaţi în această perioadă 60% erau pui. Pentru aceşti pui ducerea în acest adăpost echivalează unei condamnări la moarte. Nefiind vaccinaţi mai mult decât jumătate mor de bolile infecţioase tipice, ceea ce nu are nicio legătură cu felul în care se lucrează în adăpost. Desigur municipalitatea Suceava nu a pus la dispoziţie vaccinuri pentru a putea evita această situaţie. În perioada iulie 2012 – noiembrie 2014 administraţia locală nu a contribuit cu nimic esenţial la îmbunătăţirea situaţiei din adăpost. Ia asdpoi adăpostul este literalmente inundat cu câini şi dacă lucrurile nu merg bine iubitorii şi protectorii de animale sunt făcuţi răspunzători. Este o insultă şi o atitudine dispreţuitoare a muncii oamenilor şi veterinarilor din adăpost. În același timp reprezentanţii municipalităţii au strălucit de regulă prin absenţă. Actualmente (din 01.06.2015) lucrători ai administraţie locale avizează adoptarea de câini fără verificare a stării de sănătate, fiind îndoielnic dacă aceşti au fost vaccinaţi şi castraţi. Când firma Diasil aduce câini nu este prezent pentru a-i prelua nici un reprezentant al administrației locale şi nici un veterinar. Sarcina îngrijirii (în afara livrării de hrană de către municipalitate) revine încă asociaţiei Proanimals Tina. Nouă ne vine greu să înţelegem cum de nu sunt preluate responsabilităţile, în acelaşi timp însă fiind terfelită munca de protejare animalelor corectă ce a fost prestată. O asemenea atitudine nu are cum să reprezinte interesul contribuabililor din Suceava. Nu putem înţelege solicitarea de a mai fonda încă o asociaţie, având în vedere că există deja structuri capabile de muncă în forma asociaţiei Proanimals Tina! Oare nu am schimbat tocmai directoratul Proanimals Tina la dorinţa municipalităţii Suceava? Sau şi aici este vorba doar despre o strategie de tergiversare din partea municipalităţii?

Nu ne-a scăpat că administraţia oraşului pregăteşte un spaţiu pentru eutanasieri. Oare cum trebuie să înţelegem acest mod a de a proceda al oraşului Suceava?

Cu cordialitate,

Ralf Trautmann”


Intră acum și în grupul de