Sanda-Maria Ardeleanu va fi distinsă cu medalia Ordinului Pleiadei în grad de Ofiţer. Deputatul va lipsi de la înmânarea distincţiei


Intră acum și în grupul de

Preşedinta Delegaţiei Parlamentului României la APF, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, va fi distinsă cu medalia Ordinului Pleiadei în grad de Ofiţer, în cadrul celei de-a  41-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei-APF, care va avea loc în perioada 7-10 iulie 2015, la Berna, în Elveţia.

Parlamentarul sucevean va lipsi de la această manifestare, cel mai probabil din cauza vizitei pe care o va efectua marţi, 7 iulie, preşedintele Klaus Iohannis la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Astfel, medalia va fi înmânată deputatului Daniel-Stamate Budurescu, şeful delegaţiei române de la Berna.

sanda maria ardeleanu

Prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a arătat într-un comunicat de presă că o altă distincţie importantă acordată României este Premiul Senghor pentru autor al unei opere sau a unui documentar care contribuie la promovarea Francofoniei, ce va acordat la Berna Casei de Editură Demiurg Iaşi. Diploma va fi înmânată tot deputatului Daniel-Stamate Budurescu .

Deputatul liberal a precizat că tema dezbaterii de la Berna va fi “Incurajarea accesului la o formare de calitate pentru toţi: provocare prioritară pentru Francofonie, urmând a fi discutate aspecte legate de formarea profesională şi de educaţia online”.

“În cadrul sesiunii APF se va desfăşura în data de 7 iulie a.c., reuniunea Reţelei femeilor parlamentare din cadrul APF, la care vor participa doamnele parlamentar membre ale delegaţiilor participante.

Începând cu data de 8 iulie a.c., vor avea loc reuniuni ale celor patru comisii APF, în cadrul cărora vor fi dezbătute proiecte de rezoluţie pe teme de actualitate din spaţiul francofon, care ulterior vor fi adoptate la sesiunea plenară.

La această acţiune din partea Delegaţiei Parlamentului României la APF vor participa domnul deputat Daniel-Stamate Budurescu, şeful delegaţiei parlamentare române la Berna şi membru al Comisiei APF pentru afaceri parlamentare, doamna deputat Simona Bucura Oprescu, membră a Reţelei femeilor parlamentare a APF şi a Comisiei pentru cooperare şi dezvoltare, domnul deputat Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz, membru al Comisiei politice a APF şi doamna deputat Gabriela-Lola Anghel, membră a Reţelei femeilor parlamentare a APF şi a Comisiei APF pentru educaţie, comunicaţii şi cultură”, a arătat Ardeleanu.

Ea a menţionat că a transmis o intervenţie pe tema formării duale, precum şi o întrebare ce va fi adresată secretarului general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei-OIF, Michaelle Jean, privind acţiuni concrete ale OIF în favoarea Francofoniei în Europa Centrală şi de Est.

Preşedinta Delegaţiei Parlamentului României la APF a mai anunţat că în acest an se va desfăşura cea de-a 7-a Ediţie a Parlamentului Francofon al Tinerilor, organizat la fiecare doi ani, la care vor participa, alături de delegaţiile parlamentare, tineri francofoni desemnaţi cu sprijinul secţiunilor membre din cadrul Parlamentelor Naţionale ale Tinerilor şi agreaţi de APF.

“Reunirea tinerilor francofoni cu ocazia Adunării plenare a APF are drept obiective cunoaşterea de către generaţia tânără a demersurilor în sprijinul diplomaţiei parlamentare, familiarizarea cu activităţile APF. Vor avea loc reuniuni pe comisii, vor fi elaborate proiecte de rezoluţii ce vor fi prezentate şi adoptate în cadrul sesiunii plenare a APF”, a mai arătat Sanda-Maria Ardeleanu.


Intră acum și în grupul de