Birou comun România-Ucraina la Suceava pentru schimburi de locuri de muncă şi oferte de muncă


Intră acum și în grupul de

O delegaţie condusă de şeful Serviciului de Stat de Ocupare a Forţei de Muncă din Ucraina, Iaroslav Kaşuba, din care a mai făcut parte, între alţii şi prim viceguvernatorul regiunii Cernăuţi, Volodimir Kuliş, s-a întâlnit, luni, la sediul Palatului Administrativ din Suceava cu o delegaţie română din care au făcut parte ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, senatorul PSD Neculai Bereanu, prefectul Constantin Harasim, directorul AJOFM Suceava Mirela Adomnicăi şi directorul BRCT Suceava, Marcela Sluşarciuc, problemele discutate fiind legate de problematica ocupării forţei de muncă.

Şeful Serviciului de Stat de Ocupare a Forţei de Muncă din Ucraina, Iaroslav Kaşuba, a explicat pe scurt că a solicitat această întrevedere pentru că Ucraina are nevoie de sprijinul României în domeniul ocupării forţei de muncă.

El a spus că Ucraina urmează să-şi schimbe legislaţia în domeniul ocupării forţei de muncă şi că e nevoie de experienţa românească în domeniu, motiv pentru care a cerut încheierea unui protocol cu ANOFM.

Totodată, Kaşuba a spus că pentru o mai bună gestionare a problematicii ar fi benefică înfiinţarea unui Birou româno-ucrainean care să se ocupe de problematica ocupării forţei de muncă.

El a mai solicitat promovarea unor proiecte comune transfrontaliere pe finanţarea 2014-2020 prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina şi care să conducă la schimburi de locuri de muncă şi de oferte de muncă.

Ministrul Liviu Pop a spus că toate cerinţele părţii ucrainene sunt realizabile, iar Biroul comun româno-ucrainean pentru ocuparea forţei de muncă ar putea fi înfiinţat la Suceava unde AJOFM are profesionişti.

„Nu văd o problemă cu un oficiu la Suceava având în vedere profesionalismul AJOFM Suceava”, a spus Liviu Pop.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că este important ca dialogul să se poarte într-un context mai larg, într-o viziune de dezvoltare a relaţiilor dintre România şi Ucraina şi a precizat că în zona transfrontalieră întotdeauna au existat programe care au dus la crearea de locuri de muncă.

El a exemplificat cu situaţia de la graniţa româniei cu Ungaria unde a existat o dinamică în acest sens şi a arătat că în contextul european, dacă Ucraina va continua pe actualul drum, va trebui definit clar principiul liberei circulaţiei a persoanei.

El a spus că se găsesc formule pentru a facilita schimburi de forţă de muncă, mai ales că există un avantaj al relaţiei foarte bune dintre Suceava şi Cernăuţi.

Cătălin Nechifor consideră însă că este important ca acordul privind micul trafic de frontieră să intre în vigoare şi crede că Parlamentul României şi Rada Ucrainei ar trebui să ratifice acest acord.

„Această procedură va ajuta foarte mult construcţia de bună vecinătate între România şi Ucraina”, a spus Nechifor.

Kaşuba a dat asigurări că drumul Ucrainei este spre Uniunea Europeană şi a solicitat sprijin pentru semnarea protocolului româno-ucrainean în domeniul ocupării forţei de muncă, iniţierea de proiecte transfrontaliere pentru ocuparea forţei de muncă în nordul şi sudul Bucovinei şi crearea biroului comun.

pop nechifor kulis ucraina (2)


Intră acum și în grupul de