Directorul Biroului Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei, Chantal Moreno, în vizită la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

Sâmbătă, 24 octombrie 2015, Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului a avut onoarea să fie gazda unor oaspeți de seamă, fiind vorba de doamna Chantal Moreno, directorul Biroului pentru Europa Centrală și de Est al Organizației Internaționale a Francofoniei și de doamna deputat, prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, președinte al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei. Scopul întâlnirii a fost organizarea unei dezbateri, în cadrul unei mese rotunde, pe tema stării limbii franceze și a francofoniei în județul Suceava.

Chantal Moreno la Colegiul Alexandru cel Bun Humor

Inspectorul școlar pentru limbi moderne din cadrul IȘJ Suceava, prof. dr. Constantin Tiron, a prezentat un raport succint privind situația predării limbii franceze în învățământul preuniversitar sucevean, rezultatele / performanțele obținute de elevii și profesorii suceveni la disciplina limba franceză în anul școlar trecut, precum și proiectele / acțiunile programate pe termen scurt, mediu și lung, menite să-i încurajeze și să-i motiveze mai mult pe elevi pentru învățarea limbii franceze.

O atenție deosebită a fost acordată festivalului județean ”Soyons francophones!”, care, în anul 2016, va ajunge la cea de-a treia ediție. În acest sens, prof. Elena Solonaru Sextilia, de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, a prezentat o sinteză a primelor două ediții ale festivalului, subliniind interesul și implicarea elevilor și a profesorilor de limba franceză din județ în organizarea și derularea acestui eveniment cultural, al cărui scop este o mai bună promovare a limbii franceze și a ideii de francofonie în rândul tinerilor.

Doamna Chantal Moreno a apreciat activitățile desfășurate în județul Suceava, seriozitatea și eforturile pe care profesorii le depun pentru ca limba franceză să ocupe, în continuare, un loc bine meritat printre celelalte limbi moderne studiate. După ce a făcut o frumoasă și pertinentă pledoarie pentru ideea de francofonie, doamna Moreno a vorbit și de necesitatea unei bune pregătiri a elevilor în ceea ce privește cunoașterea limbii franceze, astfel încât aceștia să poată să se angajeze mai târziu în firmele și societățile franceze, prezente pe teritoriul României. De asemenea, doamna Moreno a subliniat faptul că județul Suceava poate fi considerat un model și pentru alte județe în ceea ce privește acțiunile specifice desfășurate în scopul dezvoltării interesului tinerilor pentru studiul limbii franceze.

Chantal Moreno la Colegiul Alexandru cel Bun Humor (1)

La rândul său, doamna Sanda-Maria Ardeleanu, a apreciat multitudinea și calitatea activităților culturale desfășurate în cadrul unităților școlare sucevene, menite să-i atragă pe elevi și să-i motiveze în eforturile lor de a-și ameliora și îmbogăți competențele și deprinderile de limba franceză. Totodată, doamna Ardeleanu a subliniat ideea transformării festivalului-spectacol ”Soyons francophones!” într-un festival-concurs, pentru a-i pune pe elevi în situația de a concura, de a persevera și de a fi mai buni.

Domnul inspector școlar general al IȘJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, prezent și dumnealui la activitatea de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, a subliniat importanța cunoașterii de către elevi a limbilor moderne, implicit a limbii franceze, acestea facilitându-le un viitor mai bun. În plus, domnul inspector școlar general, s-a declarat mulțumit de calitatea primelor două ediții ale festivalului, la care a participat în calitate de spectator și a menționat că, așa ca și până acum, va susține în continuare organizarea și desfășurarea festivalului județean ”Soyons francophones!”, mai ales că inițiativa creării unui asemenea eveniment aparține IȘJ Suceava.

Gazda evenimentului de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, doamna prof. Mihaela Ursaciuc, și-a exprimat bucuria de a susține activitățile de limba franceză din cadrul colegiului, implicit a festivalului francofon. De asemenea, doamna Ursaciuc a arătat că este o fană a limbii franceze, cel puțin din două motive: în primul rând, pentru că an de an elevi ai colegiului participă și sunt premiați la etapele Olimpiadei de limba franceză și, în al doilea rând, pentru că, în calitate de profesor de matematică, participă cu elevii la concursul internațional interdisciplinar ”Mathématiques sans frontières”, concurs ce se derulează în limba franceză.

Chantal Moreno la Colegiul Alexandru cel Bun Humor (2)

La masa rotundă au participat și câteva cadre didactice de limba franceză din cadrul Cercului pedagogic al profesorilor de limba franceză din zona Gura Humorului (prof. Greta Carpiuc, prof. Oana Flămându, prof. Magda Varvaroi, prof. Angela Floriștean de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, prof. Elena Vișovan de la Liceul Tehnologic ”Nicanor Moroșan” Pîrteștii de Jos, prof. Cornelia Zavalnițchi de la Școala Gimnazială ”Teodor Balan” Gura Humorului și prof. Stela Scheuleac de la Școala Gimnazială Pîrteștii de Sus), cu toate participante la edițiile precedente ale festivalului județean ”Soyons francophones!” și doritoare să se implice în continuare la punerea în scenă a viitoarelor ediții.

Și, pentru că principalii susținători ai festivalului francofon sunt elevii, aceștia nu puteau să lipsească de la eveniment. Astfel, Adina Alixandrescu și Paul Buga, ambii elevi în clasa a XII-a A, participanți la ediția din 2015 a festivalului francofon, au interpretat în mod sublim o frumoasă piesă în limba franceză, aplauzele invitaților participanți la eveniment fiind o dovadă în plus că festivalul județean ”Soyons francophones!” trebuie să meargă mai departe.

 

 


Intră acum și în grupul de