Peste 20.000 de adulţi şi copii cu dizabilităţi în evidenţele DGASPC Suceava. O parte beneficiază de asistent personal sau însoţitor


Intră acum și în grupul de

Peste 20 000 de adulţi şi copii cu dizabilităţi s-au aflat în evidenţele DGASPC Suceava în primele zece luni ale acestui an, iar o parte dintre aceştia, care au fost încadraţi în gradul I de handicap, au beneficiat de asistent personal sau de însoţitor.

persoane dizabilitati

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat, pentru NewBucovina că, potrivit datelor furnizate de Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap,  la sfârşitul lunii octombrie 2015, în evidenţele instituţiei se aflau 18. 701 persoane adulte cu dizabilităţi, încadrate în grad de handicap, respectiv  34 adulţi încadraţi în gradul IV de handicap, 763 în gradul III de handicap,  9848 în gradul II, iar 9.056 de adulţi  încadraţi în gradul I de handicap.

Ea a spus că din totalul persoanelor cu dizabilităţi încadrate în gradul I de handicap, 1685 de adulţi beneficiază de  asistent personal, iar 2746 persoane încadrate în gradul I de handicap vizual beneficiază de însoţitor.

Daneliuc a precizat că, în aceeaşi perioadă, în evidenţele DGASPC Suceava s-au aflat 2082 de copii cu dizabilităţi, din care 18 copii încadraţi în gradul IV de handicap, 459 în gradul III, 711 în gradul II şi  894 copii încadrați în gradul I de handicap.

Dintre copii cu deficienţe, încadraţi în gradul I de handicap, 425 de copii beneficiază de asistent personal, iar alţi 29 cu deficienţe vizuale beneficiază de însoțitor, a spus Daneliuc.

Numărul persoanelor adulte şi al copiilor cu deficienţe a crescut uşor în primele zece luni ale acestui an în judeţul Suceava, faţă de perioada similară a anului 2014, când în evidenţele DGASPC Suceava se aflau 18 010 adulţi şi 2003 copii.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava a spus că, de la începutul anului  şi până la sfârşitul lunii octombrie2015, Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Suceava a  efectuat 19 232 de evaluări, fiind respinse dosarele în cazul a 531 de persoane, iar pentru  341 de persoane netransportabile, evaluările au fost realizate la domiciliul acestora.

În perioada similară a anului 2014, Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap a efectuat 18367 de evaluări ale dosarelor persoanelor adulte, 357 de dosare fiind respinse, iar în cazul a 327 de persoane netransportabile evaluările s-au efectuat la domiciliu, a mai spus Daneliuc.(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de