Activitatea sindicală din învăţământul sucevean a împlinit un sfert de veac


Intră acum și în grupul de

Membri de sindicat, lideri locali, judeţeni ai Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, lideri naţionali ai FSLI, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene şi ai ISJ Suceava au participat, vineri, la festivitatea dedicată împlinirii unui sfert de veac de sindicalism în învăţământul sucevean.

Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ(ASI) Suceava, Giani Leonte, a declarat, vineri, în cadrul festivităţii că profesorul Constantin Cernica este cel care a înfiinţat, în anul 1990, Sindicatul Liber Învăţământ din municipiul şi zona Sucevei, iar în prezent, ASI Suceava, urmaşul Sindicatului Judeţean Învăţământ “Spiru Haret” Suceava, este unul dintre întemeietorii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi unul dintre cele mai puternice sindicate din ţară.

sindicate invatamant (4)

Leonte a spus că ceea ce este în prezent ASI Suceava se datorează seniorilor mişcării sindicale din judeţul Suceava, care au militat pentru drepturile şi interesele celor care lucrează în învăţământul preuniversitar sucevean.

“În ultimii trei ani, ASI Suceava se mândreşte cu o abordare vizionară a problematicii sindicale, cu transparenţă în luarea deciziilor, cu o manieră de comunicare bazată pe ascultare activă şi respect pentru opinii, în vederea soluţionării unor probleme de natură profesională, salarială şi de ocupare a locurilor de muncă”, a precizat Leonte.

Preşedintele ASI Suceava a spus că alianţa este preocupată permanent de creşterea calităţii învăţământuluiarătând că salarizarea decentă a personalului din învăţământ, modificarea programelor şcolare şi corelarea ofertelor educaţionale cu cerinţele de pe piaţa muncii, depolitizarea funcţiilor de conducere din învăţământ reprezintă doar câteva dintre direcţiile pentru care militează sindicatele din învăţământ.

sindicate invatamant (6)

Prezent la festivitate, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că a venit la această sărbătoare a sindicalismului din respect pentru dascăli, pentru şcoala suceveană, arătând, că pe parcursul celor 12 ani de când se află la conducerea Primăriei Suceava a avut o colaborare foarte bună cu liderii de sindicat din învăţământ.

El a spus că Primăria şi Consiliul Local Suceava au sprijinit învăţământul sucevean şi că, în prezent, şcolile din municipiu “arată foarte bine”.

Fostul lider al Sindicatului Judeţean Învăţământ “Spiru Haret” Suceava şi fost vicepreşedinte al FSLI, profesorul Constantin Cernica, a declarat că perioada începuturilor mişcării sindicale din învăţământ nu a fost nici uşoară şi nici grea şi că dacă la început sindicatul a fost înfiinţat cu 124 de membri, în prezent, acesta are peste 9000 de membri la nivel judeţean.

Cernica a subliniat că sindicatul a fost înfiinţat cu “iluzia” că membrii acestuia sunt capabili să ducă solidaritatea “până la limitele ei maxime”.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a declarat că împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea celui mai puternic sindicat din România este un eveniment deosebit.

“Dacă privim în urmă, trebuie să amintim de faptul că domnul Cernica a fost în comitetul de iniţiativă, cel care a pregătit înfiinţarea federaţiei, federaţie care este cea mai puternică din România şi trebuie să-i mulţumim pentru tot ce a făcut. A fost şi în conducerea federaţiei, ca vicepreşedinte”, a spus Hancescu.

Ea a arătat că anul 2015 se încheie cu rezultate bune pentru personalul din învăţământ amintit de creşterile salariale obţinute, respectiv de creşterea cu 26, 78 la sută a salariilor personalului didactic din învăţământ şi cu 27, 8 pentru personalul nedidactic, categorie care”merită pe deplin” aceste majorări salariale.

Hancescu a subliniat meritul FSLI care a militat pentru reducerea numărului de comisii din şcoli, în acest sens, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a emis, în 16 noiembrie,  un ordin prin care a fost reglementat acest lucru.

“Ştiu că birocraţia, din păcate, sufocă sistemul de învăţământ şi, până la finalul anului, veţi vedea că în şcoli vor rămâne maximum şapte comisii faţă de cele patruzeci pe care le avem acum”, a spus Hancescu.

Preşedintele FSLI a precizat că o iniţiativă a acestei federaţii a fost preluată de Liviu Pop, la vremea respectivă ministru delegat pentru dialog social, prin care se doreşte să se confere, prin lege, statutul de autoritate publică pentru dascăli.

Liviu Pop

“Aşa cum arată datele Ministerului Educaţiei, sunt foarte multe acte de violenţă care se întâmplă în şcoli, multe neştiute şi multe victime sunt dascălii, fie că aceste aceste agresiuni vin din partea elevilor sau chiar a părinţilor.Am convingerea că acest demers va fi susţinut şi sunt convins că dacă va deveni lege, vom constata că şcoala va deveni un mediu propice pentru actul  educaţional de calitate”, a explicat Hancescu.

El a spus că puţin a lipsit ca anul să se finalizeze şi cu o lege a salarizării, pentru care FSLI a făcut demersuri şi a obţinut o creştere medie de sută la sută pentru salariul din învăţământ, pornind de la 2600 de lei pentru debutanţi, până la peste 6500 de lei pentru cei aflaţi la maximum de carieră.

“Vedeţi că lucrurile s-au complicat, nu am semnale prea bune. Faptul că la Ministerul de Finanţe se află o doamnă ministru care a fost la Fondul Monetar Internaţional exact în guvernarea din 2010, care ne-a tăiat salariile şi care a zis în Parlament, când a fost întrebată, printre altele, ce părere are despre ce s-a întâmplat în timpul guvernării Boc, a spus că a făcut foarte bine ce a făcut Boc cu aceste tăieri”, a mai spus Hancescu.

Preşedintele FSLI a precizat că federaţia vrea să încheie un acord cu partidele politice prin care să se angajeze că vor sprijini, printre altele, şi problema privind posibilitatea pensionării personalului din învăţământ înaintea împlinirii vârstei standard.

El a mulţumit sindicaliştilor suceveni felicitându-i pentru unificarea mişcării sindicale din judeţ,  care a făcut ca Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava să devină “cel mai puternic sindicat din România”.

Fostul ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop, a declarat, la Suceava că majoritatea iniţiativelor sale legislative şi ale colegilor săi au plecat de la expertiza Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România şi a FSLI, amintind de proiectul legii dialogolului social sau cel al legii educaţiei.

“Aţi obţinut anul acesta 27 la sută, aproape 28 la sută, fără să faceţi o formă de protest, doar că anul trecut aţi stat la masă şi aţi încheiat un acord cu Guvernul României. Aveţi cea mai mare creştere salarială din ultimii zece ani fără nici o zi de protest. Repet: fără nici o zi de protest”, a spus Pop subliniind că liderii sindicatelor din învăţământ au o capacitate de negociere foarte bună.

El a mai spus că atât Confederaţia Sindicatelor Democratice din România cât şi FSLI sunt două instituţii respectate la nivelul Guvernului şi Parlamentului.

În cadrul manifestării prilejuite de sărbătorirea a 25 de ani de sindicalism în învăţământul preuniversitar sucevean au fost acordate diplome şi medalii celor care au contribuit, de-a lungul timpului, la dezvoltarea mişcării sindicale, printre aceştia numărându-se profesorii Constantin Cernica- Suceava, Virgil Bujdei şi Ilie Romaniuc- Rădăuţi, Florentin Cauc- Gura Humorului, Ion Diaconescu şi Gheorghe Coman- Fălticeni, Elena Clocotici şi Lucian Turcu-Vatra Dornei sau Corneliu Zofotă- Câmpulung Moldovenesc .(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de