Campanie locala de prevenire a consumului de halucinogene (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Tot mai mulţi tineri din judeţul Suceava consumă plante etnobotanice care prin folosinţă îndelungată pot da dependenţă. Dacă, până acum atenţia era îndreptată către drogurile cunoscute precum alcoolul, tranchilizantele, heroina, cannabis, ecstasy, cocaina, nicotina, amfetaminele, aceasta a început să fie îndreptată şi către ierburile halucinogene.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul Şcolar Suceava va implementa până la mijlocul lunii iunie, la nivelul judeţului Suceava un proiect de prevenire a consumului de droguri intitulat „Aripi de Speranţă”.

Coordonatorul proiectului, psih. Angelica Cîmpan, inspector în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava a declarat marţi, în cadrul lansării că scopul acestuia este cel de prevenire a consumului de alcool, tutun, droguri şi plante etnobotanice în rândul adolescenţilor prin dobândirea unor informaţii corecte despre droguri şi riscurile asociate consumului acestora şi dezvoltarea de abilităţi personale şi sociale.

Pe lângă discuţiile privind efectele fizice şi psihice ale consumului de droguri prezentate la lansarea proiectului, o atenţie deosebită a fost acordată noului pericol dat de consumul de plante etnobotanice, ce nu pot fi încă interzise de la comercializare întrucât legislaţia românească nu deţine pârghiile necesare.

Inspectorul Ileana Iacob, din cadrul IPJ Suceava- Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a precizat că este în curs de finalizare un proiect de lege privind scoaterea în afara legii a acestor plante. Aceasta a menţionat că este posibil ca în circa o lună de zile Parlamentul României să aprobe o asemenea reglementare.

Referindu-se la proiectul „Aripi de Speranţă”, inspectorul Ionuţ Epureanu, din acelaşi Compartiment de Analiză şi Prevenire a salutat iniţiativa şi a menţionat că „este pentru prima dată când se merge şi pe prevenirea consumului de plate etnobotanice”.

În judeţul Suceava, anul trecut la unităţile spitaliceşti ai fost internaţi 11 tineri în urma consumului de ierburi halucinogene însă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava cred că numărul este mult mai mare deoarece „anumite simptome nu au fost asociate consumului de asemenea plante”.

Inspectorii sanitari suceveni spun că nu se ştie cu exactitate numărul acestor magazine şi că nimeni nu are un control asupra lor, din cauza unui vid legislativ, nicio instituţie din subordinea statului nu are competenţa legală să verifice magazinele care vând plante etonobotanice, având un cod CAEN care nu corespunde specificului activităţii lor. Singura instituţie de control este doar Garda Financiară, dar care are competenţe doar pe linie economică.

Inspectorul Ileana Iacob a declarat că săptămâna trecută la nivelul IPJ Suceava a avut loc o întâlnire cu proprietarii de asemenea magazine, de la care s-a aflat că nu cei care cumpără sunt de fapt şi consumatori. „Mulţi se feresc şi trimit pe alţii să le cumpere pentru că altfel ar fi expuşi şi i-ar putea vedea cei cunoscuţi. Totuşi marea vânzare nu se realizează prin aceste magazine ci prin internet şi curieri” a menţionat inspectorul Ileana Iacob adăugând că interzicerea comercializării în magazine nu va rezolva problema aşa cum se întâmplă şi în cazul drogurilor de mare risc.

Partenerii au precizat că prin acest proiect se doreşte informarea tinerilor asupra efectelor consumului de droguri, astfel că urmăreşte realizarea de întruniri cu elevii şi cadrele didactice.


Intră acum și în grupul de